понеділок, 14 лютого 2022 р.

Неконвенційна війна. Міський бій. Чечня

Грозний 1995
Тактика – У Першій чеченській війні 1995/96 р. чеченські нерегулярні частини були об’єднані в відділення з 6 або 7 партизанів. Ці відділення були також поділені на два загони по 3 партизани в кожному. Склад:

1 х РПК

1 х РПГ

1 х снайпер

плюс командир відділення, в якості сьомого бійця, якщо це було можливо

3 x відділення плюс від 1 до 3 x 82 мм (середні) міномети = 1 взвод

3 х взводи = 1 х рота приблизно 80 х бійців.

 

Тактика – Коли зтикалися з російськими танками або іншими броньованими машинами, чеченське відділення використовувалося для атаки на один танк. Кулеметники та снайпери придушували вогонь піхоти противника, а перша РПГ стріляла у вибрану точку на танку. Одразу після цього друга РПГ випускалася в ту саму точку, досягаючи проникнення або, принаймні, завдаючи шкоди всередині танка.

Зауважте, що варіант цієї тактики застосовувався проти російської броні з використанням 3-х РПГ, що стріляли по одній точці, щоб забезпечити бажаний ефект.

 

Тактика – чеченські військові мали наступні переваги:

1. Знали добре один одного

2. Мали високу мотивацію

3. Добре знали місцевість

 

Тактика – Чеченці в першій чеченській війні використовували 1000 бійців, щоб атакувати одну російську механізовану колону, еквівалентну мотострілецькій бригаді.

 

Тактика – Цю чеченську тактику можна описати як «Пішу мобільну оборону». Недоліком було те, що чеченці йшли переважно пішки.

 

Тактика – Зауважте, що окрім використання тактики «барикади», який використовували північнокорейці в Сеулі в 1950 році, «піша мобільна оборона» може бути хорошим, якщо не кращим другим варіантом, коли не вистачає винищувачів.

 

Тактика - Чеченці повинні були мати Спостережні пункти на всіх в’їздах в Грозний, але не мали через нестачу робочої сили та відсутність попереднього планування. Мережа таких спостережних пунктів на усіх напрямках можливого просування російських військових була б дуже корисною. Для цієї мети можна використовувати активне цивільне населення.

 

Тактика – Засідки проти російських колон робилися з обох боків вулиці, як правило, з верхніх поверхів, тим самим давали можливість вести прицільний вогонь по росіянам, уникаючи дружнього перехресного вогню.

 

Тактика - РПГ також мали більше шансів пробити тоншу верхню броню танків і БМП.

 

Тактика – Як правило, місце для засідки вибиралося вузьким, щоб знищені передні та хвостові транспортні засоби колони блокувал б і затримувала решту бронетехніки.

 

Тактика – Коли перший і останній транспортні засоби колони були знищені, тим самим відокремлювали різні елементи в колоні від взаємної підтримки. Потім окремі частини колони знищувалися по черзі з використанням зосереджених сил.

 

Тактика – Радіозв’язок росіян часто блокувався завдяки високим і товстим будинкам Грозного. Чеченці, у свою чергу, використовували бігунів (переважно підлітків) для комунікації та зв’язку.

 

Тактика – За вищевказаних обставин у росіян не залишалося іншого вибору, окрім як покинути свої транспортні засоби та пробиватися назад до російських ліній пішки, якщо була така можливість.

 

Тактика – Зауважте, що жодного разу не згадується про те, що один броньований автомобіль відштовхує знищену машину, щоб вибратися із зони обстрілу. Це свідчило про погану ініціативу з боку розгорнутих російських військ.

 

Тактика – Росіяни виявили у своєму арсеналі в Грозному дуже ефективну зброю Міського Бою. Це була ЗСУ-23-4 «Шилка», яка стала найкращою зброєю для боротьби з чеченськими засідками. Зверніть увагу, що ця мобільна система зброї розроблена як мобільна система протиповітряної оборони. На відміну від танків і БМП, «Шилка» могла вести вогонь по верхніх поверхах будинків.

 

Тактика – Іншою ключовою зброєю були ударні вертольоти (зауважте, що чеченці застосовували РПГ з високих будинків - Black Hawk Down в Могадішо відбулося в 1993 році і отримало світове висвітлення як тактика) і РПО-А «Шмель», який ефективно використовувався проти чеченських позицій РПГ.

 

Тактика – Багато текстів про Першу чеченську війну не згадують про те, як чеченці організували вилучення покинутих російських бронетранспортерів і БМП, а також боєприпасів, зброї, їжі та обладнання у російських загиблих і поза транспортними засобами. Це потребувало серйозних зусиль, та мало бути сплановано заздалегідь, щоб зрушити знищені транспортні засоби тощо.

Для цього могли бути використані вірні цивільні добровольці.

 

Тактика – Зауважте, що росіяни не засвоїли, що поки бронемашина не перебуває в бойовій позиції, вона повинна перебувати на холостому ходу і не мати вимкненого двигуна. Це була або погана підготовка екіпажів російської бронетехніки, або ознака дефіциту палива для операції, що, у свою чергу, мало б викликати зацікавленість у атаках на бензовози в тилу противника. Танк, який не може рухатися, марний.

 

Тактика – Ще одна тактика, яку використовували чеченці, полягала в тому, щоб обстрілювати танки з вікон підвалу. Ворожі танки не могли вести вогонь по вікнах підвалів. Для цього треба було  відступити на значну відстань, що часто було неможливо. Ось чому танк без підтримки піхоти в міському середовищі дуже вразливий.

 

Тактика – Зверніть увагу, що російські колони рухалися повільно і обачно. Якби вони рухалися на швидкості, то, можливо, застали б чеченців зненацька. Саме таку тактику використовували американці, щоб перевірити оборону всередині Багдада в березні 2003 року. Атакувати колону американської броні, що швидко рухається, було занадто важким для іракців, незважаючи на певну підготовку до міської війни.

Тактика – 131-а ОМБ 1 і 2 січня 1995 року трималася переважно притиснутою до залізничного вокзалу та вантажної станції в основному чеченськими снайперами після того, як їх броня та БМП були знищені вогнем РПГ. Загони РПГ і РПК залишили тут своїх снайперів та вирушили на полювання на інші танки.

 

Тактика – Зауважте, що росіяни відправили свій спецназ, щоб спробувати з’ясувати, що відбувається з колонами. Спецназ блукав навколо, намагаючись уникнути чеченських відділень пішої мобільної оборони, і врешті-решт повернувся з малою корисною інформацією. Причиною цього були погані та нечіткі накази, які були незрозумілими щодо їх реальної місії, а не низька якість операторів Спецназу.

 

Тактика – В кінці, росіяни почали використовувати артилерію та повітря, а за ними невеликі піхотні підрозділи, які підтримують танки та БМП, по черзі підтримувані ударними гелікоптерами на кожній будівлі. Росіяни брали по одній будівлі. Таким чином росіяни зайняли Грозний, але також вбили багато мирних мешканців (переважно росіян) і при цьому знищили місто.

 

Тактика – зауважте, що вони знищували будівлі вздовж маршруту, яким йшли росіяни, але проігнорували інші будівлі, які йшли паралельно.

В умовах конвенційної міської війни це було б смертельною помилкою, тому що чеченці відправили б війська для нападу на відкриті російські фланги та тилові райони, роблячи це з будівель, які не були зруйновані. Проблема полягала в тому, що це були міські бої не конвенційної війни. У чеченців не було живої сили, необхідної для нападу на фланги, хоча, ймовірно, у них все одно було чим відволікти росіян від їх головних цілей.

 

Тактика – Чеченці розставляли міни-пастки скрізь, де тільки могли - всередині будівель, а також проти транспортних засобів зовні. Проблема полягала в часі, нестачі підготовки та нестачі робочої сили. Використовуючи дружнє населення, можна зробити значно більше. Не всі громадяни готові боротися, але багато хто готовий допомагати опосередковано. Побудова мін-пасток і навіть їх установка, можливо, були хорошою роботою для цивільних волонтерів. Не варто недооцінювати цю тактику розкладання мін. Повстанець у міській війні грає на час і політичні переваги, щоб отримати висвітлення в міжнародних ЗМІ. Міни-пастки та міни зазвичай можуть ефективно затримати ворога в міському середовищі, як можна побачити в дослідженні, присвяченому табору біженців Дженін на Західному березі.

 

Тактика – каналізація використовувалася як схованки та підземні тунелі в міських боях.

 

Тактика – Швидкість стрільби російської артилерії в Грозному оцінювалася в 20-30 пострілів на хвилину.

 

Тактика – мінні поля та барикади використовувалися чеченцями, щоб загнати росіян у зони вбивства.

 

Тактика – Росіяни почали посилати невеликі передові групи, які виявляли засідки, і тоді російські війська йшли як на машинах, так і на ударних вертольотах, щоб ліквідувати таку засідку. Цей тип «приманки» став нормою до кінця боїв у Грозному. Зауважте, що це означає, що чеченці повинні були влаштувати короткочасні засідки, а потім тікати, використовуючи заздалегідь сплановані шляхи втечі.

 

Тактика – Чеченці просто відмінили «приманку», використовуючи снайперів, щоб залучити більші російські сили в засідки. І нападник, і захисник можуть грати з «Приманкою» в міській війні.

 

Тактика – Коротше кажучи, росіяни збільшили артилерію, авіацію, використання ударних вертольотів та розвідувальне патрулювання.

 

Тактика – чеченська організована злочинність, яка діяла за межами та всередині Чечні, використовувалася для отримання зброї, транспорту тощо для чеченських повстанців. Це було головною причиною, чому російські МВС так ненавиділи чеченців. Під час війни використовувати всі шляхи допомоги чи підтримки є нормою. Будьте готові зробити те ж саме.

 

Тактика - Ті чеченці, які не отримали сигналів, просто слідкували за звуком гармат і вступали в бій, коли з’являвся ворог.

 

Тактика - Погана погода все ще може вивести з ладу деякі російські бойові літаки. (Зауважте, що навіть сьогодні не всі російські літаки справді здатні до будь-яких погодних умов) Погана погода завжди є другом партизана в багатьох відношеннях.

 

Тактика - Проте 1 січня 1995 року росіяни почали артилерійський обстріл чеченців. Постраждали російські мирні жителі, які проживали в Грозному, оскільки чеченці постійно переміщали свої засідки або вогневі позиції. Це також означало, що велика частина міста була знищена до того, як була захоплена.

 

Тактика – Зазначимо, що Президентський палац був однією з найбільших будівель Грозного. Великі будівлі не так просто знищити навіть за допомогою артилерії та авіаційних бомб. Підвал використовувався чеченцями як головний штаб і ніколи не був повністю покинутий до того, як його взяли російські війська.

 

Тактика – 16 лютого 1995 року було оголошено чотириденне припинення вогню для евакуації вбитих та обміну військовополонених у Грозному.

Захисники повинні використовувати будь-який шанс на припинення вогню. Це може означати, що навіть одностороннє припинення вогню з боку противника має бути прийняте.

Захисників слід намагатися якомога більше заохочувати до такого припинення вогню.

Захисники міста мають на меті затягнути оборону міста в політичних і моральних цілях.

 

Тактика – Зверніть увагу, що в Грозному 1994/95 росіяни вимагали припинення вогню в міській війні в середньому кожні 5 днів, при цьому перемир'я тривало від 2 до 4 днів щоразу. Це свідчить про відсутність планування, підготовки та, ймовірно, погану систему логістики.

 

Тактика – Чеченці зробили все можливе, щоб затягнути бойові дії в Грозному з міркувань психологічної війни, політичних та міжнародних причин. Чим довша боротьба, тим більше доказів необхідності та права на незалежність, чим довша боротьба, тим краще і легше отримати міжнародне визнання своєї справи за звичайних обставин. Це питання законності причини.

 

Тактика – У Грозному Президентський палац справді був укріплений і захищався до останнього поки чеченське керівництво таємно не відійшло з нього.

 

Тактика – Зауважте, що штаб чеченців був у Президентському палаці не лише тому, що це був символ чеченської влади, а й тому, що це була одна з найбільших будівель у місті, яку не можна було легко перетворити на руїни.

 

Тактика – Зауважимо, що росіяни в даному випадку не атакували на широкому фронті і не захищали свої фланги. Знову ж таки, за звичайної практики міського бою у конвенційній війні це було б смертельною помилкою. Лише нестача чеченської робочої сили та відсутність міської розвідки з боку чеченців врятували росіян від серйозних втрат.

 

Тактика – На другому та третьому етапі росіяни ввели значно більше війська в якості підкріплення, оскільки вони усвідомили, що міська війна є дуже складним випробуванням для тих, хто не навчений цьому. Пам’ятайте, що американці під час Корейської війни, а потім у В’єтнамі довели, що їх сили змогли перомогти переважаючі комуністичні сили в обороні, наприклад, у Сеулі та Хюе, належним чином компенсуючи вогневу міць живою силою. Проте росіяни в Чечні використовували просту грубу силу для подолання своїх ворогів, а не лише належне використання вогневої сили.

 

Тактика – Коли росіяни почали використовувати артилерію, то чеченці почали «обіймати» російські позиції, і в цьому випадку росіянам було важко застосувати підтримку артилерії повітря та ударних вертольотів без ураження власних військ. Зауважте, що це та сама тактика, яку використовували В’єтконг для протидії переважній вогневій потужності Америки.

 

Тактика – Росіяни також з часом почали використовувати снайперів спецназу, щоб приховати свої атаки.

 

Тактика – Міський бій у Грозному також довів, що РПГ можна використовувати для непрямого вогню як артилерію, стріляючи поверх будівель, щоб снаряди потрапляли на сусідню вулицю, де зосереджені російські війська.

 

Тактика – танки та БМП створюють хороші блокпости на швидкісних магістралях.

 

Тактика – Спецназ в Чечні використовував світло-шумові гранати в міській війні.

 

Оборона Грозного

1. Грозний мав лише 3 концентричні кола оборони – це було пов’язано з браком часу на підготовку та наявністю військ (Берлін, 1945 р.)

2. Широкі проспекти захищали артилерія і танки

3. Мости були захищені, але не підірвані – Не вистачало вибухівки (Берлін, 1945)

4. Велися бої як за площі, так і за розв'язки доріг і перехрестя

 

Примітка – росіянам не вдалося повністю оточити Грозний у 1995 році

Немає коментарів: