вівторок, 15 лютого 2022 р.

Неконвенційна війна. Угорська революція 1956

Будапешт 1956

 Вступ - У 1956 році п'ятиденне повстання закінчилося 3000 загиблими і 20 000 пораненими угорцями. 720 радянських військових було вбито і 1540 поранено, а також 51 дезертирував (імовірно перейшов на Захід). Повстання почалася як студентська демонстрація 23 жовтня 1956 року і зросло до понад 200 000 учасників. Криза тривала з 23 жовтня по 28 листопада 1956 року. Коли революція закінчилася, 200 000 угорців втекли через кордон до Австрії та на Захід, що спричинило т.зв. «витік мізків».

 

Угорська тактика

 

Тактика - 24 жовтня 1956 року радянські танки Т-55 увійшли в Будапешт. Угорський 8-й танковий полк був відправлений, щоб захопити радіостанцію, зайняту демонстрантами, але замість цього приєднався до демонстрантів, роздаючи зброю та боєприпаси.

 

Тактика – Тим часом дві машини швидкої допомоги, наповнені зброєю та боєприпасами, прибули на іншу демонстрацію, щоб озброїти добровольців.

 

Тактика – Зброя була вилучена з поліцейських дільниць – багато поліції стали на бік демонстрантів, арсенали резервних сил армії, штаб AVH (Управління державної безпеки (угор. Államvédelmi Hatóság, AVH) був знищений після вторгнення демонстрантів, виробники зброї в Будапешті – вилучено весь їхній запас, мисливські магазини, інша зброя, прихована після II світової війни з'явилася на поверхні, а також зброя з музеїв і виставок. Інша зброя була захоплена у радянських військ, включаючи танки та АСУ.

 

Тактика - Більшість угорської армії залишалися нейтральними в конфлікті, залишаючись у своїх казармах.

 

Тактика – Озброєні добровольці зайняли позиції на важливих точках у місті, встановлюючи блокпости з перекинутих автобусів, автомобілів та бруківки з вулиць, як у Парижі в 1944 році.

 

Тактика Коктейлі Молотова використовувалися з верхніх поверхів або дахів.

 

Тактика – Є приблизно від 40 до 50 життєво важливих очок, які потрібно взяти, якщо ви збираєтеся контролювати місто – На жаль, демонстранти не планували збройне повстання і не мали справжнього керівництва. Були лідери, які розвивалися на блокпостах і різних зайнятих будівлях, але не було вищого загального керівництва, яке б організувало як пасивний, так і активний опір, як це потрібно. Ніхто не контролював революцію.

 

Тактика – Між цими різними групами було мало комунікації, або взагалі не було.

 

Тактика – революція поширюється на всі інші великі міста Угорщини

 

Тактика – В’язниці були взяті демонстрантами – Це додало сили та людей, тому що багато з них були політичними в’язнями

 

Тактика – Демонстранти пограбували виключно державні сховища і радянські магазини. Угорське майно не чіпали.

 

Тактика – Радіостанція, захоплена демонстрантами, почала мовлення на весь світ з проханням про допомогу ООН, а також про допомогу Заходу. Крім кількох західних спецпризначенців (американських зелених беретів і оперативників розвідки із Заходу, допомоги було мало, за винятком невеликої кількості зброї) – Політично в ООН Угорська революція використовувалася проти СССР до 1962 року.

 

Тактика – демонстранти повісили 23 особи AVH (Управління державної безпеки (угор. Államvédelmi Hatóság, AVH)

 

Тактика – угорське радіо повідомило світ про інтервенцію Радянської Армії.

 

- Опір закінчився 11 листопада 1956 року

 

Тактика – спорадичний саботаж проводився до грудня 1956 року, особливо на залізничних лініях.

 

– Почали надходити біженці до Австрії.

 

Тактика – Багато угорців закопали свою зброю або ховали її. Окупанти дуже старалися її знайти.

 

– Комуністичні партії на Заході значно втратили підтримку.

 

– Всього на угорській стороні було приблизно 15 тисяч озброєних повстанців.

 

Тактика -  Особовий склад угорської армії часто використовувався як інструктори під час повстання.

 

Тактика – нітрогліцерин виготовлявся в лабораторіях для використання повстанцями

 

Тактика – якщо не було іншої можливості повстанці запалювали Коктейлями молотова шини колісної бронетехніки – Згодом вони стають нерухомими, якщо екіпаж не може вийти, щоб загасити пожежу.

 

Тактика – кисневі балони/газові балони, використовувані повстанцями як вибухівка.

 

Тактика – бензин або ацетон використовувався для приготування коктейлів Молотова.

 

Тактика – Повстанці відправили обмежену кількість розвідувальних патрулів для виявлення радянських військ.

 

Тактика – верхні поверхи або дахи можуть бути небезпечними через вогонь артилерії.

 

Тактика – трамвайні рейки використовувалися як частина барикад

 

Тактика – Рідке мило або масло розливали по дорогах, щоб зробити гусениці танків слизькими

 

Тактика – Повстанці використовували фальшиві міни, якими – пофарбовані зеленим кольором сковороди – схожі на міни – розставляли поперек доріг за зразком. – Війська повинні зупинитися для розслідування

 

Тактика – снайпери, якими користувалися повстанці – мисливські рушниці

 

Тактика – ІПсО включали гучномовці, де це було можливо з боку повстанців

 

Тактика – AVH перевдягалися в поліцейську форму, щоб спробувати втекти – Повстанці перевірили всі посвідчення особи

 

Тактика – Медсестри та студенти-медики, які навчаються в університетах, допомагали повстанцям

 

Тактика угорських ІПсО

 

Psyops Тактика – Угорська радіостанція заявила, що демонстранти не були контрреволюціонерами, а «були втіленням продовження соціалістичного розвитку».

 

Psyops Тактика - Почали з'являтися пов'язки з угорським триколором. Комуністичний символ у центрі соціалістичного прапора був вирізаний, залишивши лише колір триколора. На захопленій бронетехніці або тій техніці, що перейшла на бік повстання зафарбовували символіку та малювали національний герб Угорщини. Скрізь майорів довоєнний прапор – витягли зі схованок.

 

Psyops Тактика – угорська – радіостанція, комуністичний символ з центру прапора вирізався так, щоб залишився лише триколор Угорщини, використані триколірні пов’язки для бойовиків, знято червоні зірки, знищена інша комуністична символіка, націоналістичні графіті на стінах, вивішували довоєнні прапори

 

Psyops Тактика - Захоплені радянські танки та бронетехніка автоматично розфарбовувалася угорською символікою. Це суміш пропаганди та уникнення дружнього вогню.

 

Радянська контрпартизанська Тактика - Угорщина

 

COIN Тактика - AVH (Таємна поліція) відкрила вогонь зі свого штабу по деяких демонстрантах, які потім почали насильницьку угорську революцію.

 

COIN Тактика – Було кілька вбивств цивільних демонстрантів, у тому числі на площі Кошута, де 75 було вбито та 284 поранено 25 жовтня 1956 року.

 

COIN Тактика – фотографії, зроблені під час повстання, пізніше були використані радянськими військами для арешту як демонстрантів, так і озброєних повстанців.

 

COIN Тактика – На жаль, це була не єдина радіостанція в Будапешті, і радянські спецслужби за допомогою інших радіостанцій транслювали інформацію, що радянські війська були запрошені угорським урядом з метою сприяти придушенню «контрреволюційного» повстання. Ця радіостанція повідомила угорським військам наказ залишатися в казармах. Радянський Союз погрожував стратити будь-якого угорського солдата, який приєднається до повстання. – Необхідно контролювати всі радіостанції та підстанції, резервувати розташування радіостанцій, як правило, за містом.

 

COIN Тактика – оголошено воєнний стан

 

COIN Тактика – Міг 15 обстріляв демонстрантів – 17 вбитих і 110 поранених у Тисакечське (велике місто)

 

COIN Тактика – СССР запросив угорське військове керівництво уряду на переговори, а потім заарештував їх.

 

COIN Тактика - У бойових діях відбулася перерва з 29 жовтня по 4 листопада 1956 року - час, використаний радянськими військами, щоб перемістити більше військ в Угорщину

 

COIN ТактикаВивчений урок – Дружній вогонь по власних автомобілях – Під час вторгнення в Чехословаччину в 1968 році радянські війська намалювали білі розпізнавальні смуги на всій своїй бронетехніці, щоб зменшити кількість втрат від дружнього вогню. Це проблема, коли обидві сторони використовують однакову військову техніку.

 

COIN Тактика - Друга інтервенція з 4 по 12 листопада 1956 року - СССР доставив літаками 7 повітряно-десантних дивізій та перемістив в Угорщину 31 наземні дивізії.

 

COIN Тактика – СССР направив високопоставлених чиновників для проведення переговорів. Арештували всіх, з ким зустрічалися.

 

COIN Тактика – СССР створив новий уряд Угорщини

 

COIN Тактика – 600 радянських сімей, евакуйованих під час перемир’я, – могли стати великими заручниками

 

COIN Тактика – війська Варшавського договору не використовувалися. Не могли залежати ні від німців НДР, ні від поляків і виникли сумніви щодо використання чеських військ.

 

COIN Тактика – 4 листопада всі аеродроми, мости, розв’язки доріг, парламент, армійські казарми та бази були захоплені Радянською Армією. Роззброєні всі підрозділи угорської армії та поліції. Тільки в Будапешті роззброїли 30 000 військових.

 

COIN Тактика – Радянська армія використовувала артилерію та міномети.

 

COIN Тактика – Великобританія та Франція вторглися в Єгипет, щоб захопити Суецький канал 6 листопада 1956 року. Багато радянських десантних військ спочатку думали, що вони перебувають у Єгипті. Їх не повідомили про те, де вони розгорнуті.

 

COIN Тактика – Масові арешти 8 грудня 1956 р. – 33 000 з 230 страченими. У таборах для інтернованих полонених тримали до 1961 року. У 1963 році оголосили амністію, але діти не могли вступати до університетів тощо.

 

COIN Тактика – профспілки заборонені законом

 

COIN Тактика – лютий 1957 р. – Сформовано добровільне ополчення – Армія розпущена

 

COIN Тактика – Багато лідерів старого уряду шукали притулку в посольстві Югославії. – Коли вони вийшли, їх заарештували і судили. Усі лідери були страчені в 1958 році.

 

COIN Тактика – 185 угорських солдатів чинивши опір СССР убито, плюс 570 засуджених за участь або непокору наказам і 30 страчених.

 

COIN Тактика – снайпери AVH використовувалися для залякування натовпу

 

COIN Тактика – Відправляли на швидкості броньований автомобіль, щоб по вогню визначити позиції повстанців. Керування вогнем необхідне, щоб не видати всі позиції відразу.

 

COIN Тактика – 200 радянських військових притягнулися до дисциплінарної відповідальності за критику застосування сили Радянською Армією.

 

COIN Тактика – Радянська механізована дивізія була направлена ​​для закриття кордону. Дивізії не вистачало сил для виконання завдання, і вона була зведена лише до патрулювання.

 

COIN Тактика – Радянські військові радіостанції погано працювали в міській місцевості – Використовувалися телефонні наземні лінії. Якби повстанці захопили центральну телефонну станцію, для СССР було б складніше здійснювати зв’язок.

 

COIN Тактика – Бригада внутрішніх військ була відправлена зі Львова на підтримку. Вона повернулася назад в січні 1957 року.

 

COIN Тактика – страчено всіх вуличних лідерів повстання.

 

Примітка. Якщо ви коли-небудь будете в Будапешті, відвідайте «Будинок Терору»

Музей, відкритий у 2002 році.

Немає коментарів: