неділю, 24 січня 2010 р.

Тиск української громади дає результати: Рада заборонила продавати пиво і слабоалкогольні напої неповнолітнім

Геть алкоголь!
21 січня, Верховна Рада під тиском української громадськості внесла зміни до низки законів щодо обмеження вживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв.

За прийняття в цілому Закону Про внесення змін до Закону України Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів (у частині обмеження споживання і продажу слабоалкогольних напоїв) проголосували 359 народних депутатів з 437, зареєстрованих у сесійній залі.

Згідно із прийнятим законопроектом, споживання слабоалкогольних напоїв і пива забороняється там же, де заборонено споживання алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Законом забороняється вживання пива (крім безалкогольного), алкогольних і слабоалкогольних напоїв у закладах охорони здоров'я; в навчальних та освітньо-виховних закладах; в громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення).

Крім того, парламент заборонив пити пиво на зупинках транспорту, в підземних переходах; в установах культури, у закритих спортивних спорудах (крім пива в пластиковій тарі); у ліфтах і таксофонах, на дитячих майданчиках; на спортивних майданчиках: у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установах.

При цьому забороняється куріння тютюнових виробів у ліфтах і таксофонах; в установах охорони здоров'я; в навчальних та освітньо-виховних закладах, на дитячих майданчиках; на спортивних майданчиках, в під'їздах житлових будинків; у підземних переходах; в громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення) .

У частині продажу слабоалкогольних напоїв і пива також вводяться аналогічні обмеження, які діють для алкоголю і тютюнових виробів. За законом, забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв і тютюнових виробів особам, що не досягли 18 років.

На час проведення масових заходів сільські, селищні і міські ради в межах відповідної адміністративної території можуть заборонити або обмежити продаж пива (крім пива в пластиковій тарі), алкогольних, слабоалкогольних напоїв і куріння тютюнових виробів.

Нагадаємо, в жовтні урядовий комітет з гуманітарних питань і соціальної політики схвалив проект закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за продажем алкогольних і тютюнових виробів.

Джерело: Тризуб

Немає коментарів: