середу, 27 лютого 2013 р.

ВІДЕО. Помер 32- разовий чемпіон Японії з боротьби сумо Іван Боришко (Тайхо Кокі). Його батько Маркія Боришко народився на Полтавщині!


У Токіо помер Тайхо Кокі - один з найвидатніших сумоїстів в історії, який до того ж мав українське походження.
Тайхо Кокі помер в Токіо 19 січня, однак сайт спортсмена повідомив про це два дні потому. За свою кар'єру він 32 рази виграв Імператорський кубок і отримав звання "Великого Йокодзуна XX століття". Його ім'я розташоване на 48 рядку списку йокодзунів - спортсменів, які удостоїлися найвищого рангу в боротьбі сумо.
Батьком Тайхо Кокі був уродженець Полтавської губернії, а сам він при народженні отримав ім'я Іван Боришко. У 2011 році, вже у 71-ому віці, Тайхо Кокі був вручений орден "За заслуги" III ступеня.
Мати йокодзуна була японкою за походженням. Іван, майбутній борець сумо народився 29 травня 1940 року в місті Сікука на острові Сахалін. Коли в 1945 р. острів перейшов до СРСР, сім'ю розлучили. Батька репресували, як колишнього білогвардійця, а Івана разом з матір'ю, братами і сестрою репатріювали до Японії. З тих пір Іван використовував тільки японське ім'я, а прізвище взяв материнське - Ная.
Професійну кар'єру Тайхо Кокі почав в 1956 р. Через три роки почав виступати під псевдонімом Тайхо, що означає "Великий фенікс". На початку 1960 року перейшов у вищий дивізіон японської професійної ліги сумо, тоді ж в листопаді виграв свій перший Імператорський кубок. Став йокодзуном в 1961 році. Його приводять в приклад молодим борцям як зразок працьовитості та таранності на тренуваннях, він багато і напружено тренувався до самого кінця кар'єри. Тайхо завершив кар'єру в 1971 р. Пізніше очолив одну з шкіл, де навчають мистецтву сумо.
У 2002 р. Тайхо Кокі відвідав батьківщину батька і дозволив українським любителям сумо проводити кубок його імені. У 2011 році, під час візиту до Японії, Президент України Віктор Янукович нагородив Кокі орденом "За заслуги" III ступеня.

Немає коментарів: