середу, 16 вересня 2020 р.

Помер наш сусід Микола Козій - голос Альфа та Капітана Коломбо

Микола Козій (19 червня 1941—7 вересня 2020)


Повернувся з Вінниці до дому у Київ і дізнався, що 7 вересня помер наш сусід – Микола Козій (19 червня 1941—7 вересня 2020), з яким ми прожили через стінку більше 10 років. Вирішив написати про пана Миколу, бо він був одним з тих, завдяки яким мільйони людей почали сприймати українську рідною мовою.

 

Микола Козій брав участь в озвучуванні українською низки популярних телесеріалів та програм, зокрема пізнавальних передач Українського радіо для шкільної молоді, так званого «Шкільного наукового радіотовариства», які виходили у 1980-і роки щобудня від 16:10 до 16:35.

Від середини 1990-х був одним із ведучих ранкової інформаційної програми НРКУ, що звучала у проміжку 7:00 до 7:40.

 

Брав участь у дублюванні та озвученні українською  таких фільмів як:

Врятувати рядового Раяна

Основний інстинкт

Братство вовка

Клон

Аліса у дивосвіті

Титанік

Вол-стріт

Король говорить та десятків інших

 

Телесеріалів:

Альф (Голос Альфа), Коломбо, Людина невидимка, Династія тощо.

 

Мультсеріалів:  Паровоз Томас та його друзі, Трансформери, Вольтрон — оборонець усесвіту та десятки інших.

 

Озвучив велику кількість аудіокниг (частину з яких зроблено для УТОС), передачі французької телекомпанії FCI, програму «Дотик природи». Численні читачі УТОС завжди вважали Миколу Козія найкращим диктором аудіокниг. Вони нерідко брали в бібліотеках аудіокниги, керуючись у своєму виборі лише його іменем на коробці зі стрічкою.

 

І ще. Пан Микола не мав дітей, а жив з племінником Олександром та зі старенькою бабусею , яку ми усі вважали його мамою. А вже після смерті ми дізналися, що це не його мама, а няня, яка не мала де жити і нікого, хто б її доглянув і пан Микола забрав її до себе і опікувався як рідною.

 

Вічна пам’ять!

Честь!

Немає коментарів: