четвер, 8 жовтня 2009 р.

Батько брехні і його діти: Член комісії ЄС отримав гроші від «Газпрому».

Europe from Moscow
Розгортається скандал навколо міжнародної комісії зі встановлення фактів російсько-грузинської війни, що працювала під егідою Євросоюзу і представила свою доповідь 1 жовтня 2009 року. З'явилися відомості, що член цієї комісії, німецький правозахисник Отто Лухтерхандт отримав солідну суму грошей за лобіювання інтересів Росії. Як повідомляє агентство «Експресньюс» з посиланням на своє джерело в Москві, гроші перераховані на банківський рахунок Лухтерхандта в Боні з «Газпрому».

Співбесідник агентства відзначає, що розмови про це ходять як в російському газовому концерні, так і в Кремлі, проте точний розмір перерахованої Лухтерхандту суми поки невідомий. Разом з тим, банківський рахунок правозахисника закритий для сторонніх, а начальник служби зв'язків з громадськістю «Газпрому» Сергій Купріянов не став відповідати на питання «Експресньюс» і вимкнув свій телефон.

Агентство також повідомляє, що — за уточненою інформацією — в лобіюванні російських інтересів при підготовці доповіді Лухтерхандту активно допомагав керівник зовнішньополітичного відомства Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер. За це влада Росії обіцяла йому, після відходу з посади, високий пост в «Газпромі» (де вже працевлаштований екс-канцлер Німеччини Герхард Шрьодер).

У доповіді «Місії правди» міститься приватний висновок Отто Лухтерхандта про те, що «Росія може виправдати свою військову операцію проти Грузії правом на самооборону (ст.51 Статуту ООН), а також правом на колективну самооборону разом з Південною Осетією». Цей висновок викликав відвертий подив багатьох експертів. Крім того, 5 жовтня німецький правозахисник в інтерв'ю «Der Standart» закликав Європу визнати незалежність окупованих регіонів Грузії, мотивувавши це тим, що визнання Абхазії і Цхинвальського регіону знизить напруженість на Кавказі.

Слід зазначити, що Отто Лухтерханд виділяється проросійською орієнтацією і при формуванні «комісії Тальявіні» грузинська сторона опротестувала його знаходження в групі європейських експертів, оскільки цей німецький правозахисник ще до початку розслідування робив заяви, в яких виправдовував агресію Росії проти Грузії і покладав відповідальність за війну на Тбілісі.

Скандал в зв'язку з цим виник ще в лютому 2009 року, в ході візиту голови комісії Хайді Тальявіні до Грузії. Грузинська сторона зажадала усунути від роботи експерта міжнародного права, керівника кафедри Східноєвропейського права Гамбургського університету Отто Лухтерхандта і колишнього полковника, директора відділу аналізу оборони Міжнародного інституту стратегічних досліджень Великобританії Крістофера Лангтона. Останній свого часу працював у складі спостережницької місії ООН в Абхазії і відрізнився зв'язками з керівниками сепаратистів. Проте Лухтерхандт і Лангтон залишилися у складі комісії, що було пояснено відсутністю міжнародних механізмів для проведення відповідної процедури і вирішення цього питання.

Міністр закордонних справ Грузії Грігол Вашадзе заявив в лютому в ефірі телекомпанії «Імеді», що офіційний Тбілісі вважає неприйнятною участь в роботі комісії осіб, які спочатку висловлювали упереджені думки відносно російсько-грузинської війни. «У комісії не повинно бути людей, у яких відносно Грузії наперед сформована необ'єктивна позиція», — сказав міністр.

Тоді ж віце-прем'єр уряду Грузії, держміністр з реінтеграції Темур Якобашвілі звинуватив Лухтерхандта і Лангтона у фінансових зв'язках з «Газпромом», які «легко перевірити». «Через декілька днів після завершення бойових дій один з них написав, що входження російських військ в Горі було виправдане. Як після цього така людина може підготувати об'єктивний висновок?! — сказав держміністр, — Для комісії краще звільнитися від таких людей».

Джерело: КЦ
.

Немає коментарів: