вівторок, 13 квітня 2010 р.

Російський Івангород проситься в Естонію

Івангород і Нарва
У Івангороді збирають підписи за приєднання до Естонії. Звернення, під яким більше 600 підписів, вже відправили рекомендованим листом президентові РФ. Заява, судячи з усього, — єдиний спосіб для маленького прикордонного міста звернути увагу на свої біди, пише «Діловий Петербург»

Скандальне звернення написав депутат міських зборів Івангорода Юрій Гордєєв. Прохання про приєднання прикордонного міста підписали 660 осіб, у тому числі і ще два депутата. 2 квітня звернення рекомендованим листом пішло на адресу двох президентів.

«Ми, жителі Івангорода, звертаємося до вас з проханням вирішити, нарешті, нашу долю і долю нашого міста про приналежність даної території до Естонії, бо більше 300 років наше місто і деякі території навколо нього входили до складу Естонії. Наше місто єдине в Росії, яке стоїть прямо на кордоні, а з Естонією нас розділяє тільки річка Нарова», — мовиться в обігу до президентів. Депутат пропонує провести референдум з цього питання.

Як розповів Юрій Гордєєв, влада Івангорода заборонила публікувати звернення в місцевих ЗМІ, але вже дзвонили з «Голосу Америки» і «Радіо Свобода», естонських газет. «Іншого способу звернути увагу на біди нашого міста немає», — вважає він і відзначає, що «разів двадцять звертався і до прокуратури, і до губернатора з депутатськими запитами». І перед цією «акцією» він намагався попередити і місцеву владу, і губернатора Сердюкова: «Якби вони хоч якось відгукнулися».

Десять років тому така ініціатива вже допомогла івангородцям. За словами Юрія Гордєєва, 500 підписів, зібрані ним за приєднання міста до Естонії, зробили свою справу. «На нас нарешті звернули увагу. З федерального бюджету пішла допомога — близько мільярда рублів. Ми побудували очисні і багато що інше», — говорить Гордєєв. Депутат щиро сподівається, що такий «фокус» пройде і вдруге.

«Але чесно сказати, якщо зараз в Івангороді провести референдум з цього питання, то більшість жителів висловляться за, — сумно відзначає він. — У нас середня зарплата — близько 7 тис. рублів, в Естонії пенсія — 4,5–5 тис. крон (це близько 12 тис. рублів). Нас розділяє лише 50 м, і ми знаємо, як живуть по той бік кордону».

Джерело: КЦ

Немає коментарів: