четвер, 13 січня 2011 р.

Нація проти диктатури: Як це було в Румунії


світлина: Інґвар Аркуша

«Нещодавно була 21 річниця румунського повстання, в результаті якого 25 грудня 1989 року диктатор Чаушеску був схоплений і після швидкого суду страчений поблизу Бухареста, а влада в Румунії була передана Національному демократичному комітету», нагадує російський політолог Антон Сусов.

«Ввечері 22 грудня країні було повідомлено, що на чолі держави тепер стоїть Національний демократичний комітет, пізніше — Фронт національного порятунку. Розуміючи марність опору, Чаушеску залишив Бухарест на вертольоті, але був затриманий військовими. Прокурор, що прилетів з столиці, виніс вирок і колишній диктатор був розстріляний разом з дружиною Оленою. Що характерно, на суді подружжя Чаушеску стверджувало, що не має ніяких закордонних рахунків, але категорично відмовилося від пропозиції підписати документ про згоду на переказ будь-яких грошей, які там можуть виявитися, на користь держави.

Дуже цікаво почитати витяги з процесу над колишнім диктатором. Чаушеску: «Це брехня, що я морив людей голодом. Брехня, відверта брехня в очі. Це показує, як у вас мало патріотизму». Прокурор: «У вас відмінні програми на папері. Але чому вони не виконуються?». Воістину, патріотизм — останній притулок негідників і тиранів.

Стрілянина в Бухаресті закінчилася 27 грудня після штурму телецентру. Проте це був ще не кінець. Почалася тотальна «зачистка» ГБшників. По всій країні співробітників «Секурітате» виловлювали пачками за списком і відразу ж ліквідовували. Як пишуть з посиланням на співробітників радянського посольства, тільки в невеликому містечку Клуже за добу було знищено близько 140 співробітників і агентів «Секурітате»: «їх заарештовували, на вантажівках привозили до військової частини, ставили до огорожі, розстрілювали з автоматів, потім трупи вантажили в машини, кудись вивозили, а натомість привозили нову партію засуджених. Аналогічно було і в інших містах Румунії.» У Бухаресті, де окремі групи чекістів намагалися чинити опір, ще йшла стрілянина, ловили невідомих снайперів. Морги Бухареста були заповнені смуглявими хлопцями без документів — близькосхідними терористами з числа «Секурітате».

Вистачило всього шість днів, щоб позбутися диктаторського режиму, який мав владу в Румунії 24 роки.

Висновки, які багатьом варто зробити з румунської революції:

По-перше, світова спільнота не помітила «витрат» революції. І це при тому, що Чаушеску був цілком лояльний США, а інтереси західних партнерів демонстративно ставив вище за інтереси власного народу. Навіть ця лояльність йому не допомогла, Захід схвалив його повалення. І якщо хтось думає, що зможе втекти на благословенний Захід витрачати поцуплені мільярди і західні союзники йому там щось гарантують, хай подумає ще раз, але вже трохи краще. До речі до закордону можна не встигнути долетіти, Чаушеску от недалеко відлетів.

По-друге, безмірне посилення репресивного апарату зовсім не гарантує утримання контролю над країною — чим сильніше стискається пружина, тим сильніше вона потім розтиснеться.

По-третє, створення видимості народної підтримки — не панацея, не варто переоцінювати методи маніпуляції масовою свідомістю. Зігнана масовка легко може перейти на бік протестувальників.

По-четверте, опора на власний народ набагато ефективніша за угоди з іноземними державами або нарощування карального апарату. Але спиратися на народ може тільки влада, чесно обрана цим народом і така, яка відстоює національні інтереси.

По-п'яте, перехід від диктатури до демократичного правління може відбуватися двома шляхами: по-польськи, мирно і добровільно, або по-румунські, з кров'ю і революцією. Право націй на самовизначення і повстання проти пригноблювачів ніхто не відміняв, воно визнане на світовому рівні і багато націй їм охоче користуються і користуватимуться.

І нарешті, по-шосте, своєчасний перехід на бік народу вкрай корисний для здоров'я.»

(До речі, цікаво, чому справа про «тероризм» проти бюста Сталіна в Запоріжжі, яку прокуратура Запорізької області передавала СБУ, повернулася до міліції? СБУушники розумніші мєнтів?)

Джерело: Бандерівець


Немає коментарів: