четвер, 26 листопада 2009 р.

СКАНДАЛ. Голова МЗС Євросоюзу звинувачується в корупції і шпигунстві на користь російських спецслужб

Поцілунок Юди
Висунуту на посаду єдиного міністра закордонних справ ЄС баронесу Кетрін Ештон звинувачують в отриманні грошей від СРСР. Свого часу політик була скарбником британського т.з. руху за ядерне роззброєння, який, як підозрюють, існував за рахунок Москви.

До британської баронеси Кетрін Ештон, висунутої тиждень тому на посаду верховного представника Євросоюзу із зовнішньої політики, виникли питання з приводу її «лівацького» минулого.

Британські євроскептики з Партії незалежності звинуватили Ештон в зв'язках із спецслужбами Радянського Союзу. До них приєдналися соратники з Східної Європи.

Ештон у 1977–1983 роках була членом пацифістської організації «рух за ядерне роззброєння» (РЯР). Починала як проста активістка, а до 1980 року вона стала скарбником цієї організації. Партія незалежності вважає, що за пацифістами стояли радянські спецслужби, які фінансували їх діяльність.

«Немає сумнівів, що Кремль підтримував РЯР. Якщо пані Ештон в своїй якості скарбника зіграла в цьому роль, це буде першорозрядний скандал», — заявив празькій газеті Dnes євродепутат від Чехії Гинек Файмон.

Євроскептики хотіли б зловити на слові Європейську народну партію, найбільшу силу в Європарламенті, яка цього місяця офіційно проголосила, що відмовить в підтримці тим призначенцям, які «асоціюватимуться з репресивними режимами».

Згідно даним фінансових звітів руху за 1982–1983 роки, які вдалося дістати британським євроскептикам, 38% від загального обсягу пожертвувань в £177 тис. походили з невідомих джерел. Джерард Батен, один з тринадцяти євродепутатів від Партії незалежності, офіційно звернувся до Єврокомісії з питанням, чи готові в Брюселі довірити Ештон займатися загальноєвропейською дипломатією, враховуючи нові обставини. Слухання з питання призначення Ештон на дипломатичну посаду повинні відбутися в Європарламенті в січні наступного року.

У своєму запиті Батен посилається на радянського дисидента Володимира Буковського, який після падіння СРСР відправився в російські архіви, де знайшов прямі докази тому, що антивоєнним рухом в Західній Європі у 1980-і займалися радянські спецслужби.

Однією з організацій, на які Москва могла безпосередньо впливати, був рух «Зупинити нейтронну бомбу». За даними газети The Times, Ештон в 1980 році була включена до делегації РЯР, яка відправилася до Нідерландів для обміну досвідом з цією групою.

Ештон у будь-якому випадку доведеться нелегко. Вона жодного разу не посідала виборних посад, протягом 10 років працювала на міністерських позиціях в уряді лейбористів, але із зовнішньою політикою ніколи пов'язана не була, вважає The Times. На європейську арену вона вийшла тільки рік тому, коли була призначена єврокомісаром з питань торгівлі. Співголова фракції «зелених» в Європарламенті Даніель Кон-Бендіт назвав таким, що «перевершує всяке розуміння» висунення людини, яка «нічого не досягла», на посаду голови євродипломатії, і подібну оцінку розділяють в Євросоюзі багато людей.

Джерело: КЦ

Немає коментарів: