четвер, 26 листопада 2009 р.

СКАНДАЛ: П. Гуццанті: Литвиненко був отруєний за викриття Проді, як агента ФСБ

Олександр Литвиненко
Колишнього агента ФСБ Олександра Литвиненка, отруєного в листопаді 2006 року в Лондоні, могли вбити за те, що він інформував Рим про зв'язки італійських політиків з КДБ і ФСБ, заявив італійський депутат Паоло Гуццанті, підтвердивши версію Кавказ-центру, на якій КЦ наполягав весь цей час.

Литвиненко звинувачував у зв'язках з радянськими і російськими спецслужбами колишнього прем'єр-міністра Романо Проді (агентурне псевдо КГБ-ФСБ «вчитель»), нагадав політик і журналіст в інтерв'ю «Радіо свобода».

Паоло Гуццанті очолював так звану комісію Мітрохіна, яка у 2002–2006 роках займалася вивченням документів, вивезених з СРСР колишнім співробітником архіву КДБ Василем Мітрохіним. Три місяці тому він випустив книгу «Мій агент Саша», де заявив, що Олександр Литвиненко був головним інформатором комісії. «Він повідомляв нам безліч відомостей, всі інтерв'ю ми записували на відео», — запевняє Гуццанті.

«Вірогідність того, що Литвиненка вбили через комісію Мітрохина, висока, — говорить Гуццанті. — В Путіна дійсно був великий інтерес в тому, щоб розвалити роботу комісії».У день отруєння з Литвиненко зустрічався член комісії Маріо Скарамелла. Він приїхав розповісти про погрози на свою адресу і на адресу Литвиненка, отримані електронною поштою. На думку Гуццанті, погрози могли прислати саме для того, щоб підстроїти зустріч, після якої підозра лягла на Скарамеллу.

«Сам Литвиненко подумав, що Скарамелла його отруїв, це запідозрила і поліція Великобританії. Всі так подумали! — розвинув свою думку Гуццанті. — Декілька днів трималася чутка, що підступний італієць отруїв бідного Литвиненка. До цього ніхто в світі не знав, хто такий Скарамелла, що таке комісія Мітрохіна. А тут всі погляди звернулися у його бік».

Скарамелла і Литвиненко повинні були зустрітися з Ігорем Пономарьовим, представником Росії в Міжнародній морській організації, але він раптово помер від серцевого нападу 30 жовтня 2006 року. Ймовірно, Пономарьов був убитий, заявив Гуццанті, при тому отруєний радіоактивною речовиною, так само, як Литвиненко. «Розтин провести було неможливо, оскільки російське посольство відразу забрало тіло Пономарьова», — відзначив італійський депутат. «І Пономарьов, і Литвиненко були контактами Маріо Скарамелли», — додає він.Гуццанті вже давно вказує, що Литвиненка вбили за інформацію, яка компрометує екс-прем'єра Романо Проді. Раніше він писав, що за цей же ж компромат вбили російського журналіста Івана Сафронова у 2007 році і генерала ФСБ Анатолія Трофімова у 2005 році.Комісія Мітрохіна встановила, що Проді був пов'язаний з КДБ, але італійські газети цим не зацікавилися, нагадав Гуццанті.

«Ситуація з свободою преси в Італії сьогодні складна, — скаржиться він. — Італія Сильвіо Берлусконі настільки дружить з Росією Путіна, що критика російських спецслужб, критика Путіна просто заборонена в Італії. Сьогодні — три роки з дня смерті Саші Литвиненка. Хоча сьогодні ситуація гнітюча, але давайте думати, що рано чи пізно правду ми дізнаємося».

У січні 2007 року британська телерадіокорпорация ВВС показала відео за участю Олександра Литвиненка, де той заявляв Маріо Скарамеллі, що Романо Проді — людина КДБ. Про це йому повідомив покійний генерал Трофімов.

Джерело: КЦ

Немає коментарів: