неділю, 25 грудня 2011 р.

МОСКАЛЬСЬКА НАУКА І ТЕХНІКА. Черговий російський супутник не долетів до орбіти


Ґарєла, падая, ракєта. А ат нєйо бєжал расчьот…
Кто хоть аднажди відєл ета, тот больше к нєй нє падайдьот.

Супутник зв'язку «Меридіан», запуск якого відбувся у п'ятницю з космодрому Плесецьк (Архангельська область), не вдалося вивести на розрахункову орбіту, повідомляє «Інтерфакс» з посиланням на джерело в космічній галузі.

«За попередніми даними, на етапі роботи третього ступеня ракети-носія «Союз-2» відбувся збій. Таким чином, супутник не вдалося вивести на орбіту», — повідомив співбесідник агентства.

За даними джерела, апарат зв'язку впав на Землю. «За попередньою інформацією, позаштатна ситуація з виведенням апарату відбулася на ділянці роботи третього ступеня ракети-носія. Виходячи з цього, можна стверджувати, що супутник впав на території Сибіру. Координати падіння в даний час уточнюються», — сказав співбесідник агентства. За даними РІА «Новини», супутник впав в Тюменській області в районі міста Тобольськ (це Уральський округ).

Ще одне джерело в російському військовому відомстві повідомило, що апарат зв'язку впав під Новосибірськом. За попередніми даними, жертв і руйнувань немає.

Серія аварій в російській космічній галузі почалася в грудні 2010 року, коли  ракета-носій «Протон-М» з розгінним блоком ДМ, запущена з Байконура, поховала три навігаційні апарати «Глонас-М» в Тихому океані у 1,5 тис. км. від Гонолулу. Аварія сталася нібито через те, що в розгінний блок залили 1,5 тони зайвого палива. Збиток досяг 2,5 млрд рублів.

Ще одна аварія сталася в лютому при виведенні на орбіту геодезичного апарату військового призначення «ГЕО-ІК-2». Ракета-носій «Гуркіт» відпрацювала штатно, але на ділянці роботи розгінного блоку «БРИЗ-КМ.» розробки і виробництва космічного центру імені Хрунічева відбулася нештатна ситуація, в результаті якої супутник «ГЕО-ІК-2» був виведений на нерозрахункову орбіту. У червні було неофіційно оголошено про повну втрату апарату.

Після цих невдалих пусків в квітні пішов з посади ватажка Роскосмосу Анатолій Пермінов, який очолював агентство більше семи років. Його змінив Володимир Поповкин.

Але це не допомогло… 18 серпня ракета-носій «Протон-М» з розгінним блоком «Бриз-М» і супутником «Експрес-АМ4», призначеним для забезпечення цифрового телерадіомовлення, стартувала з космодрому Байконур, але на ділянці роботи розгінного блоку між четвертим і п'ятим ввімкненнями його маршового двигуна відбулася втрата зв'язку із Землею. У Роскосмосі повідомили, що причиною виведення супутника на нерозрахункову орбіту стала помилка в розрахунках програми польоту.

24 серпня стартувала ракета-носій «СОЮЗ-У» з вантажним кораблем «Прогрес М-12М», але через аварію двигуна третього ступеня ракети-носія корабель не був виведений на орбіту. Уламки третього ступеня і вантажівки впали на Алтаї.

У ніч на 9 листопада з Байконура був запущений апарат «Фобос-Грунт», призначений для доставки зразків грунту супутника Марса, — Фобоса на Землю. Проте після відділення від ракети-носія «Зеніт» на апараті не ввімкнулися двигуни, які повинні були вивести його на високу опорну орбіту, щоб звідти він міг стартувати до Марса. Вартість проекту, за неофіційною інформацією, склала близько 5 млрд рублів. За останніми даними, «Фобос-Грунт» може впасти і в Україні.

КЦ

Немає коментарів: