неділю, 8 серпня 2010 р.

Радіація, чума, пожежі. З Росії терміново евакуювалися іноземні посольства

пожежі в росії
В Москві почалося поспішна евакуація співробітників іноземних посольств, схожа на панічну втечу. Багато посольств прагнуть приховати евакуацію з політичних причин. Спочатку вночі 7 серпня стало офіційно відомо про масову  евакуацію співробітників посольств Канади і Польщі.

Західні ЗМІ тим часом повідомили, що канадське посольство в Москві закрилося. Голандське посольство терміново евакуювало дипломатичний персонал з Росії.

Високий рівень забрудненості повітря, як один з наслідків лісових пожеж, став вагомим приводом для  евакуації співробітників посольств цих країн і членів їхніх сімей.

Неофіційно йдеться також про чуму, але в першу чергу різко підвищений фон радіації в місті, викликаний знищенням пожежами атомних бомб на складах ядерної зброї, що розташовувалися під Москвою. За неофіційною інформацією згоріли також склади хімічної і бактеріологічної зброї.

Остаточне рішення про негайну  евакуацію іноземних дипломатів з Росії було ухвалене після того, як ватажок російської тербанди МЧС Шойгу заявив, що «в Брянській області через пожежі може підвищитися рівень радіації» (там грунт досі дуже сильно заражений від Чорнобиля).

Досвідчені дипломати відразу зрозуміли звичну для них езоповську мову і кинулися укладати валізи, повідомляють російські ЗМІ.

Рано вранці 7 серпня втеча іноземних дипломатів з Росії стала масовою. Можливо, що дипломати через розвідувальні служби своїх країн знають щось, що поки невідомо широкій публіці.

Німеччина офіційно закрила посольство і евакуювала з приреченої Росії весь без виключення персонал. Австрія, разом з Польщею і Канадою, евакуювала майже всіх співробітників з Росії. Іноземні посольства звернулися до застряглих в цій країні своїх громадян із закликом покинути її щонайшвидше.

Гамбургська газета Die Welt тим часом вранці 7 серпня майже відкритим тестом повідомила, що термінова втеча всіх німецьких дипломатів з Росії пояснюється радіацією, що йде на Москву.

Радіація за інформацією газети йде від об'єктів по виробництву атомних бомб (400 км. на схід від Москви), що горять в Саровs . Викид радіації в навколишнє середовище продовжується.

На території «атомного дослідницького центру», як благозвучно іменується цей завод, все ще палахкотять дві пожежі, вказує газета. Такі факти росіянам приховати неможливо, оскільки все це чудово видно з супутників.

Природно, що евакуація торкнулася всього без виключення посольства в Москві, тільки вони поки що про це не повідомили з політичних причин. Справа дуже серйозна і, безумовно, не в смогу.

Тим часом уряди цивілізованих країн попередили своїх громадян, щоб вони у жодному випадку не їздили в охоплену повним набором традиційних стихійних і нестихійних лих Росію.

Посольство Австрії в Москві звернулося до всіх австрійських громадян в Росії із закликом негайно покинути країну. Всі австрійські дипломати терміново виїжджають з Росії. У посольстві залишиться тільки дрібний персонал без дипломатичного статусу. Природно, що візи росіянам видавати буде нікому.

Держдеп США попередив американців, що поїздка і перебування в Росії пов'язані із смертельною загрозою для життя. Відповідне повідомлення було поширене в п'ятницю. Бюро у консульських справах зовнішньополітичного відомства США виступило із заявою, в якій мовиться:

«Державний Департамент Сполучених Штатів Америки попереджає американських громадян про ризики, з якими пов'язані поїздки до Росії у зв'язку з лісовими пожежами там і їх дією на безпеку, якість повітря і транспорт».

У заяві наголошується, що пожежі і «надзвичайно високі температури» в центральній частині Росії  призвели до «небезпечних рівнів забруднення повітря, численних затримок і відмін авіарейсів в Москві».

Американцям, що їдуть в ці райони Росії, рекомендовано відмовитися від поїздки. Сердечників і страждаючих легеневими захворюваннями громадян США, що вже знаходяться в гігантській зоні стихійного лиха, якою зараз є вся Росія, американська влада закликала без потреби не виходити на вулицю, уникати великих фізичних навантажень.

В силі нинішнє попередження залишатиметься до 5 вересня, коли ситуація в Росії за американськими прогнозами, можливо, дещо поліпшиться в частині пожеж, оскільки горіти буде вже нічому. По чумі і радіації ситуація залишиться непередбачуваною.

Із закликами не їздити до Росії звернулися до своїх громадян також МЗС Німеччини, Болгарії та інших країн.

Джерело: КЦ

Немає коментарів: