середу, 17 березня 2010 р.

Американські імперіалісти програють війну в Афганістані: США розпочнуть переговори з талібами

мафія
США планують найближчим часом почати переговори з радикальним ісламським рухом Талібан, пише сьогодні газета КоммерсантЪ.
За інформацією видання, яке посилається на джерело у Вашингтоні, саме це питання обговорювалося на закритому засіданні "військового кабінету" президента Барака Обами, яке відбулося в Білому домі 12 березня.
У зустрічі, що тривала 90 хвилин, крім самого Обами взяли участь його помічник з національної безпеки генерал Джеймс Джонс, держсекретар Гілларі Клінтон, її заступник Джек Лью, голова об'єднаного комітету начальників штабів адмірал Майкл Маллен, спецпредставник президента по Афганістану Річард Холбрук і посол США в Кабулі Карл Ейкенберрі .
Як нагадує газета, у рамках нової стратегії Обами США планували почати виведення військ з Афганістану в 2011 році після серії вдалих операцій з витіснення талібів і налагодження контактів з місцевим населенням. Проте, як зазначають експерти, перша така операція (що отримала назву Моштарак - Разом) закінчилася провалом. Війська коаліції зайняли оплот талібів - місто Марджа на крайньому південному заході Афганістану, але самі бойовики або залишили район бойових дій, або розчинилися серед місцевого населення.
Як зазначає КоммерсантЪ, в цих умовах у Вашингтоні задумалися про необхідність якнайшвидше почати переговори з талібами, причому не тільки з помірними. Одним із послідовних прихильників такого підходу вважається посол Ейкенберрі, який брав участь у недавній нараді і восени виступив опонентом командувача ISAF генерала Стенлі Маккрістала.
Водночас, у Вашингтоні є впливові противники переговорів з талібами. Так, Пентагон вже оголосив, що після Марджі коаліційні війська мають намір розгорнути бойові дії в провінції Кандагар на кордоні з Пакистаном, де розташовується головний оплот талібів.
До ідеї переговорів також прохолодно ставляться і в ЦРУ. Як повідомлялося напередодні, американські спецслужби заарештували недавно лідера військового командування талібів Абдул Гані Барадара, який саме вів активні переговори з Кабулом. Це викликало гнів президента Афганістану Хаміда Карзая, оскільки переговори з талібами в підсумку зірвалися. Не відкидається, що Барак Обама зібрав своїх підлеглих у Білому домі саме для усунення подібних розбіжностей, резюмує видання.
Джерело: Тризуб

Немає коментарів: