середу, 30 січня 2008 р.

До Річниці Бою під Крутами

Крути

Їздив з сином в Крути. Вражаюче місце. Є усі зовнішні ознаки впорядкування Меморіалу - вказівники на дорозі, частково відремонтована дорога до Крут, навколо Меморіалу вирили рів з водою (неначе він стїть на острові), навіть є якийсь вагончик з озоронцями з МВС тощо.

Вразила нас ТУПІСТЬ людей, які взялися за впорядкування Меморіалу - на вірогідному місці бою в 1999р. було насипано курган та встановлено залізний хрест (зварений з металевих труб) та меморіальну дошку з написом: "Тут береже Україна вічний сон молодих своїх синів які загинули геройською смертю в борні за її волю під Крутами 29 січня 1918 року" (на рідкість дуже гарний лаконічний напис без соплів).
Просто поруч (10-15 метрів) біля цього кургану ЗРОБИЛИ ЩЕ ОДИН КУРГАН!!!!!!!!! на якому встановили колону, на горі якої золотий тризуб з хрестом (як на гербі Української Держави часів Гетьмана Павла Скоропадського), у лавровому вінку (як на одному з проектів гербу УНР). Виглядає просто божевільно - не здивуюся, якщо через декілька років знову виділять буджет на Меморіал, і з'явиться поруч третій і четвертий курган.

Крути
Було б гарно просто встановити на попередньому кургані великий кам'яний лицарський хрест.

СЛАВА УКРАЇНІ!

P.S. З Києва їхати Чернігівською трасою до Кіптів, звідти праворуч до Ніжина. Крути десь в 10 км. від Ніжина. В самому Ніжині всюди встановлено вказівники на Крути.

3 коментарі:

Татьяна Кретова (Бабенко) сказав...

Нарешті в тебе є свій блог! Сашо! Як експерт в Українському ландшафті, можеш прописати 5 places must to see!!!

Анонім сказав...

Героям Слава! Та й просто респект.

Oleksandr Biletskyi сказав...

5 places must to see!!!
1. Поділля, особливо Камянець, та все що навколо (Хотин, Меджибіж, Сутківці тощо)
2. Волинь - в залежності від часу можна зробити 1 або 2 або 3 денний тур - Від Києва - Корець, Гоща, Острог, Межиріччя (біля Острогу), Дубно, Тараканів (біля Дубна), Почаїв, Кременець і все що навколо (багато), Берестечко, Луцьк, Олика, Клевань, Володимир-Волинський. (можна все за 2 дні обїхати - маю досвід)
3. Галичина - Золота Підкова
4. Чернігів і чернігівщина - Дуууже багато всього цікавого - Седнів, Батурин, Ніжин, Короп, Новгород-Сіверський, Путивль, Прилуки, Козелець, Качанівка, Остер і ще ціла купа всього.
5. Все інше-так багато, що і не напишеш
Білгород-Дністровський
Переяслав
Корсунь
фактично в кожній області є стільки усього - що можна потрапити у величезний туристичний бум!