середу, 26 січня 2011 р.

Росія зазнає поразки

капище, жах, мордор, москва, путін, россия, чорна аура

Західна преса продовжує коментувати останні події в Москві у зв'язку з вибухом в аеропорту «Домодедово»

The Christian Science Monitor указує, що жителі Росії вже відкрито запитують — чи «Не означають теракти в Москві, що Росія тзазнає поразки у війні?»

«Жменька людей навіть висловлює вголос раніше немислиме припущення, що Путіну слід піти у відставку, оскільки він — лідер, найтісніше пов'язаний з формуванням політики протягом десятирічного циклу тероризму і жорстоких контрзаходів спецслужб на тліючому Північному Кавказі», — відзначає кореспондент видання Фред Уейр.

«Ми повинні терміново змінити порядок денний і наполягти, щоб Путін і Нургалієв з'явилися в Думу і дали пояснення. Влада зазнала поразки в боротьбі з тероризмом, не може гарантувати національну безпеку, то чом би нам не обговорити відставку уряду Путіна», — сказав депутат держдуми від КПРФ Володимир Улас.

«На думку експертів, російська влада не послухала тривожні дзвінки, якими були атаки в Центральній Росії в останні два роки», — помічає видання.

Багато критиків говорять, що відповідальність за уразливість Росії перед диверсіями повинен нести Путін.

«Путін прийшов до влади під гаслом боротьби з тероризмом», — говорить один з лідерів руху «Солідарність» Борис Немцов. За словами Немцова, «за 11 років знаходження Путіна у влади можна сказати, що боротьба з тероризмом провалилася. Кількість терактів — зокрема майже щоденні прояви насильства на Північному Кавказі — збільшилася в 6 разів, до 780 минулого року».

Ігор Коротченко, у минулому високопоставлений офіцер спецслужб, вказав, кажучи про Північний Кавказ:

«Зараз замість систематичних заходів ми шлемо туди гроші як підпору для місцевих еліт. Цей метод не працює. Ми бачимо масове безробіття і убогість на тлі палаців місцевої еліти. Це надійне знаряддя вербування бойовиків».

Вибух в московському аеропорту «Домодедово» може виявитися палицею о двох кінцях, пише у свою чергу італійська Corriere della Sera.

«Вибір найбільшого аеропорту Москви і зали прибуття для жахливого теракту, здійсненого в понеділок, і той факт, що серед жертв, — 7 іноземців, збільшує резонанс акції, але загибель стількох європейців ще більше ослабить симпатію світової спільноти, що і без того зменшується, до чеченських сепаратистів», загрожує Corriere della Sera кавказьким моджахедам, хоча до цих пір з їх боку не було зроблено ніяких офіційних заяв із цього приводу.

Про те, чим допомогла «симпатія світової спільноти» запобігти черговому геноциду чеченців вже в 21 столітті Corriere della Sera сором'язливо умовчує.

Нагадаємо в зв'язку з цим, що в роки найвищих симпатій до «чеченських сепаратистів» з боку Європи, Росія двічі вдерлася до Чечні, убивши більше 255 тисяч мирних жителів, зокрема 42 тисяч дітей до 11 років, і вигнавши близько 400 тисяч чеченців з їх Батьківщини.

Corriere della Sera тим часом визнає, що вирази, використані Путіном і Мєдвєдом для оцінки нинішньої атаки, стали лише повторенням слів, що вже звучали у минулому.

Починаючи від захоплення театру на Дубровці в 2002 році і вибухів в метро в 2010 році чутна одна і та ж риторика. «Ми їх мочитимемо в сортирі», — загрожує Путін.

«Кубла цих бандитів, як би вони не називалися, повинні бути ліквідовані», загрожує Медведев.

У свою чергу Time помічає, що цього разу, після чергової атаки керівництво російських спецслужб мовчить і ховається від сторонніх поглядів

Time має на увазі ватажка МВС РФ Нургалієва і ватажка ФСБ РФ Бортникова.

«Медведев поклав основну провину на слабкість заходів безпеки в аеропорту, а зараз, здається, захищає керівництво правоохоронних органів Росії від самого животрепетного питання населення: «Чому ніхто не запобіг теракту?» пише Time.

Той факт, що спецслужби і влада не дають пояснень, демонструє не тільки недостатню підзвітність, але і відкрите презирство до російського народу, говорить експерт Андрій Солдатов.

«Наша система збудована так, що керівництво служб безпеки вище за докори і не зобов'язано ні перед ким відповідати», — вказав Солдатов в інтерв'ю російським журналістам.

Коли у вівторок Медведев все-таки зустрівся з керівництвом ФСБ, він поїхав туди сам, що є безпрецедентним кроком.

Видання Le Nouvel Observateur звертає увагу на те, що опозиційна преса в Росії в один голос звинувачує владу в нездатності забезпечити безпеку в країні. Частина громадської думки закликає до відставки голови служби безпеки. Головним об'єктом нападок стала міліція, яку постійно звинувачують в корупції.

Видання указує на очевидну політичну ситуацію, що склалася в Росії, яка не дозволяє ні Путину, ні Медведеву використовувати вибух в Домодедово напередодні виборів 2012 року, оскільки «теракт є визнанням провалу антитерористичної політики Кремля» (читай особисто Путіна — КЦ).

«Сьогодні Москва, щоб забезпечити своє майбутнє, повинна спиратися на позитивні підсумки в плані політичної стабільності і модернізації. Тому влада постарається зам'яти цю справу, як було з березневими терактами 2010 року. До того ж розігрувати кавказьку карту дуже небезпечно. Російський уряд не упевнений в своїй здатності тримати під контролем націоналістів, які можуть скористатися цим аргументом», — вказало видання Le Nouvel Observateur.

Організації, які воюють з Москвою на Північному Кавказі, безумовно є ісламістськими, але не варто вважати, ніби проблема тероризму в Росії подібна до проблеми «Аль-Каїди», пише у свою чергу The Times в редакційній статті.

«На ділі це «проблема в стилі ІРА». «У Чечні, Дагестані, Інгушетії і всіх інших місцях між Чорним і Каспійським морями екстремістська релігійна ідеологія існує лише у формі, яка паразитує на вже існуючій ідеології націоналістів. Більш того, хоча методи, вживані сепаратистськими організаціями, огидні, їх домагання на свою державність справедливі», — мовиться в статті.

Росіяни мимоволі звиклися з терактами, але організатори вибуху в міжнародному аеропорту Домодедово, мабуть, хотіли привернути увагу не тільки росіян, припускає The Times, нагадуючи про Олімпіаду в Сочі і ЧМ-2018. «Рано чи пізно Росії слід припинити спроби розчавити проблеми Кавказу і спробувати їх вирішити», — укладає видання.

Недавній вибух в московському аеропорту «Домодедово» похитнув «пакт, укладений Путіним з народом», пише в німецькому тижневику Stern Котить Глогер. Влада більше не може гарантувати народу стабільність і безпеку.

Медведев збирався на форум в Давосі, де він міг в черговий раз з'явитися в ролі прихильника модернізації, нехай і боязкого. Натомість він з'явився на екрані і напружено вдивляється в монітор комп'ютера, з телефонною трубкою в руках.

«Це інсценування було покликане демонструвати рішучість, проте оголило скоріше безпорадність на тлі страхітливих кадрів, зроблених після теракту в Домодедово», — пише автор статті.

«Знову ріки крові і трупи в самому серці Росії — і знову, можливо, кавказький слід. Причини відомі, — мовиться в статті. — Потрібно покращувати якість життя людей на Кавказі, не втомлюється повторювати президент Медведев. І ось, в рамках програми по модернізації регіону мільярди будуть витрачені. на створення гірськолижних курортів в недосяжних горах Кавказу», — вражається журналістка.

Бомбова атака в Домодедово стає потрясінням для Росії ще і з тієї точки зору, що підриває основи «суспільного договору», укладеного владою з народом.

«Тандем Путін-медведев, корумпована бюрократія, свавілля в системі правосуддя — все це змучений кризами народ терпить в обмін на гарантії стабільності і, перш за все, безпеки», — відзначає автор.

Що стосується стабільності, то останні два роки живо продемонстрували, наскільки катастрофічна економічна стійкість країни, потужність якої грунтується лише на експорті енергоресурсів. А безпека? Сьогодні як ніколи люди розуміють: безпека існує лише для тих, хто ховається за спини охоронців, роз'їжджає в броньованих лімузинах і має «запасні аеродроми» в Лондоні, указує журналістка.

Немає коментарів: