суботу, 26 грудня 2009 р.

Росія боїться масової втечі до Грузії своїх солдатів

Екскусії до москви
Росія боїться масової втечі до Грузії своїх солдатів — саме цим грузинська сторона схильна пояснювати заяву влади Південної Осетії про можливе закриття межі. Вона прозвучало з вуст повпреда президента ПО з питань постконфліктного врегулювання Бориса Чочиева.
Пославшись на часті випадки затримання грузинськими правоохоронцями жителів республіки, він заявив про необхідність поступово посилювати прикордонно-пропускний режим задля безпеки, аж до закриття межі, повідомляв «Інтерфакс».

За його словами, в Цхинвалі мають інформацію, що «на території Південної Осетії готуються диверсійні акти, з жителів Ленінгорського району, які мають можливість вільно відвідувати Грузію, готують спеціальні диверсійні групи для проведення терористичних актів на нашій території».

В четвер реакція на цю заяву з'явилася на сайті «Клуб експертів», який заснували після серпневого конфлікту 2008 року колишні співробітники грузинських спецслужб. Про Росію вони відгукуються як про «імперську силу, що розв'язала братовбивчу війну» і ставлять своєю метою «внести посильний внесок у справу відновлення територіальної цілісності країни», що опинилася наодинці з «агресивною і грубою російською силою».

У повідомленні на сайті щодо ініціативи Цхинвалі мовиться, що маріонетковий режим, на думку грузинської сторони, діє так на вимогу Москви, «щоб військовослужбовці, що втекли з російської армії, не зуміли б перейти на територію, контрольовану грузинською стороною».

Нагадаємо, з початку року до Грузії з дислокованих в Південній Осетії частин дезертували троє російських окупантів — сержант Олександр Глухов, рядовий Дмитро Артем'єв і прапорщик Віталій Хрипун. Останній днями дав «Клубу експертів» інтерв'ю, в якому розповів, як їх «примушували знущатися з місцевих і вимагати в них гроші» за будь-що, навіть за провезення дров. А якщо хтось почне обурюватися, то застосовувати силу, при необхідності — стріляти на ураження.

У Росії по всіх трьох фактах дезертирства були порушені кримінальні справи, хоча у випадку з першим втікачем Глуховим армійське командування спочатку наполягало на його викраденні грузинськими спецслужбами. Так вважала і його мати. Пізніше з аналогічними заявами виступили і батьки другого дезертира Артем'єва: вони висловили впевненість, що сина викрали і тримають в Грузії силоміць, оскільки раніше він повідомляв, що служба йому подобається.

На ділі виявилось, що солдати втекли до Грузії самі, і ніхто їх не примушував до цього.

Джерело: КЦ

Немає коментарів: