четвер, 28 червня 2012 р.

Як Муаммар знущався з свого народу і за що вбили Кадаффі


Прощайте, полковнику… або легенди не вмирають… 

Прощайте, полковнику… або легенди не вмирають…
Полковник Каддафі
 
1. Прийшовши до влади, він вигнав з країни міжнародні корпорації.
2. Закрив військові бази НАТО
3. Довів ВВП на душу населення - $ 14 192.
4. На кожного члена сім’ї держава виплачує в рік $ 1000 дотацій.
5. Допомога по безробіттю - $ 730.

6. Зарплата медсестри - $ 1000.
7. За кожного новонародженого виплачується 7000 $.
8. Нареченим дарується 64000 доларів США на купівлю квартири.
9. На відкриття особистого бізнесу одноразова матеріальна допомога - 20 000 $.
10. Великі податки і побори заборонені.
11. Освіта та медицина безкоштовні.
12. Освіта і стажування за кордоном - за рахунок держави.
13. Мережа магазинів для багатодітних сімей з символічними цінами на основні продукти харчування.
14. За продаж продуктів із простроченим терміном придатності - великі штрафи і затримання підрозділами спецполіції.
15. Частина аптек - з безкоштовним відпуском ліків.

16. За підробку ліків - смертна кара.
17. Квартирна плата - відсутня.
18. Плата за електроенергію для населення відсутня.
19. Продаж і вживання спиртного заборонені - «сухий закон».
20. Кредити на купівлю автомобіля і квартири - безпроцентні.
21. Ріелтерські послуги заборонені.
22. Купівлю автомобіля до 50% оплачує держава, бійцям народного ополчення - 65%.
23. Бензин коштує дешевше води. 1 літр бензину - $ 0.14

24. Збудована «Велика штучна ріка» так називають водопровід,що будувався з 1983 по 2001 рік. Над підземними прісними озерами, які в 1960-і роки були відкриті в пустелі, була зведена гігантська конструкція. Сумарний обсяг води цих озер зіставимий з об’ємом води Чорного моря.
25. Поруч з лівійськими містами побудовані величезні резервуари об’ємом від 4 000 000 до 24 млн куб. м. Під час будівництва найбільшого водогону з надр землі витягли близько 155 000 000 куб. м грунту, що в 12 разів більше по відношенню до будівництва Асуанської греблі. З цегли та каменів, застосовуваних у цій справі, можна було б звести 17 пірамід Хеопса. А витраченого бетону було б достатньо на дорогу від Лівії до Китаю. Кожен день через водопровід перекачується 7000000 куб. м води. 


Тільки при Муаммарі негри півдня Лівії знайшли людські права.

За сорок років його правління населення Лівії зросло у три рази.

Дитяча смертність зменшилася в раз 9.

Тривалість життя в країні збільшилася з 51,5 +74,5 до років.

Кадаффі прийняв рішення вивести Лівію зі світової банківської системи і за його прикладом хотіли піти ще 12 арабських країн. мінімальна заробітна плата простого робітника становить 6 тисяч фунтів стерлінгів, а доходи керівників підприємств досягають 30 тисяч. Лівія зуміла обійти навіть Великобританію - у країні практично немає безробіття. Доходи від нафти, які становлять близько 10 мільярдів доларів на рік, витрачаються так: половина суми йде на потреби держави, а половина - розподіляється між лівійцями, а це - від 7 до 10 додаткових тисяч доларів у бюджеті більше 600 000 сімей. Ідеальні дороги. Лівія посідає перше місце у світі за споживанням населенням товарів преміум-класу.



Кадаффі був головним ініціатором відмови від доларових розрахунків, А ВИСТУПАВ ЗА ВВЕДЕННЯ ЗОЛОТОГО ДИНАРА, А ТАКОЖ СТВОРЕННЯ АФРИКАНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ З 200 000 000-м АРАБСЬКО-НЕГРИТЯНСЬКИМ НАСЕЛЕННЯМ



Мінімальна заробітна плата простого робітника становить 6 тисяч фунтів стерлінгів, а доходи керівників підприємства досягають 30 тисяч. Лівія зуміла обійти навіть Великобританію - у країні практично немає безробіття. Доходи від нафти, які становлять близько 10 мільярдів доларів на рік, витрачаються так: половина суми йде на потреби держави, а половина - розподіляється між лівійцями, а це - від 7 до 10 додаткових тисяч доларів у бюджеті більше 600 000 сімей. Ідеальні дороги. Лівія посідає перше місце у світі за споживанням населенням товарів преміум-класу.



Але тепер всьому цьому настане кінець ...

Не довіряйте бРЕХНІ підконтрольних ЗМІ. Розкажіть цю інформацію своїм друзям ... в пам’ять про справжнього патріота і жертві змови світового закулісся.


20 жовтня відбулася знакова і трагічна подія, яка завершила цілу епоху прикладу некапіталістичного та незалежного шляху розвитку країни. 20 жовтня 2011 року був убитий лідер Соціалістичної Народної Лівійської Арабської Джамахірії Муаммар бен Мухаммад Абу Мен`яр Абдель Салям бен Хамід аль-Каддафі. Саме таке повне ім’я полковника Каддафі. Вбито ще одного патріота та будівничого нового суспільства в Африці, людину неординарну, екстравагантну, навіть непередбачувану. Так само до того вбили таких борців за права простих людей як Патріс Лумумба, Томас Санкара та інших.


Убивці із НАТО
Масові акції протесту в Лівії почалися в лютому 2011 року і незабаром переросли у відкрите збройне протистояння. Можна сказати, що розпочалася громадянська війна, причини якої потребують окремої розмови. Підтримку противникам Джамахірії надали сили НАТО, чия авіація з 19 березня почала наносити удари по позиціях армії Каддафі.


Наприкінці серпня війська контрреволюції за підтримки Північноатлантичного альянсу взяли столицю країни Тріполі, після чого Каддафі зник у невідомому напрямку. Деякі члени його родини, зокрема, дружина Сафія, дочка Аїша, сини Мухаммад і Ганнібал знайшли притулок в Алжирі.


Одразу після вбивства полковника НАТО оголосило про завершення своєї операції в Лівії. Основна мета операції досягнута: Муаммар Каддафі убитий. І дожити до якогось гіпотетичного суду йому не дозволили. Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен заявив, що проведена протягом семи місяців військова операція сил НАТО в Лівії "увінчалася великим успіхом". "Мабуть, це була одна з найбільш успішних операцій в історії НАТО", - додав він, висловивши впевненість у тому, що після падіння режиму Каддафі "лівійці тепер можуть в умовах безпеки взяти майбутнє країни у свої руки". «Мирні» натівські «голубки» в черговий раз захистили «права людини».


На питання, як так вийшло, що колишній лідер колишньої Джамахірії був по-звірячому убитий, командувач натовської операцією "Об’єднаний захисник" знизує плечима. "Ми поняття не мали, що в колоні був Каддафі. Я взагалі був здивований, що Каддафі затримався в районі Сирта до такої пізньої стадії конфлікту", - заявив Шарль Бушар.


Однак, Перехідна національна рада (ПНР) Лівії звернувся до НАТО з проханням продовжити місію Альянсу в Лівії принаймні до кінця року. Наймані холуї великого капіталу просять хазяїв не покидати їх у непевний ще час, а то ж можливо і вони повторять долю свого убитого і зрадженого лідера. Ні для кого не секрет, що саме НАТО своєю військовою силою знищувало війська джамахірії. Без НАТО сили контрреволюції давно були б розбиті, або ж їх ізолювали на сході Лівії. Відомо, що навіть втрата 30 чоловік у бою для сил перехідної ради була критичною, вони не могли продовжувати бій і тікали. Каддафі почав програвати як тільки НАТО почало повномасштабне військове втручання, вирішальна роль належала авіації. Також за деякими повідомленнями преси, на стороні ПНР воювали найманці із Катару, доведена участь у війні наземних спецпідрозділів країн НАТО.


Французький уряд, в порушення резолюції Радбезу ООН, провів секретну операцію з постачання зброєю сил контрреволюції, що діють в регіоні Західні Гори на північний захід від Тріполі. Контейнери з автоматами, кулеметами, гранатометами і протитанковими ракетними комплексами Milan спочатку скидалися на парашутах над позиціями ПНР з транспортних літаків. Після того, як опозиціонери домоглися значних успіхів, були обладнані невеликі аеродроми, куди стали приземлятися літаки з арабських країн, на борту яких було все та ж зброя.


Західні країни тепер з’ясовують, хто ж вніс більший вклад у ліквідацію Каддафі. В останні дні життя він активно користувався супутниковим та мобільним зв’язком, і як з’ясували британські журналісти, технічні підрозділи МІ-6 і ЦРУ прослуховували його розмови. І саме тоді з’ясувалося, що лівійський лідер планує покинути Сирт. Повітряну розвідку забезпечували британські "Торнадо", першу ракету по конвою, нібито, випустив американський безпілотний апарат, а потім бомбовий удар завдали французькі "Міражі".
"Французькі ВПС виявили колону позашляховиків. Думаю, їх було близько 80. Це багато. Вони їхали з Сирта на захід у бік Бані-Валіда. Вони були зупинені, але не знищені повністю, завдяки втручанню французьких ВПС, французьких" Міражів ", - це слова Жерара Лонге міністра оборони Франції.


Саме підтримка авіації альянсу забезпечила повстанцям перемогу, а в результаті і ліквідацію самого Каддафі. Те, як розправилися з колишнім главою Лівії, західних колег, здається, зовсім не шокувало. Хоча ще недавно більшість з них приймали в себе в гостях Каддафі як почесного гостя, продавали йому зброю, купували його нафту і газ і якось не звертали уваги на те, що він «диктатор» і довгий час допомагав терористам.


Сьогодні і вчора вони говорили про новий шляху та нові можливості для Лівії, немов не помічаючи, що відлік починається з позасудової розправи. "Найбільш важливе - я гордий тим, чого домігся лівійський народ. Перед ним відкрилася неймовірна можливість самому визначити свою долю. Ми це бачимо в північній Африці, в усьому арабському світі", - лицемірно заявив 44-й сатана на троні імперії зла Барак Обама.


Держсекретар США Хілларі Клінтон, отримавши текстове повідомлення про вбивство Каддафі, не змогла приховати радості. Клінтон тут же пожартувала: "Прийшли, побачили, а він мертвий".

За що вбили Каддафі?
Ось за ці «гріхи» вбили Кадаффі! Прийшовши до влади уряд Каддафі повернув у власність народу те, що загарбали транснаціональні корпорації, закрив бази НАТО на території країни.


На кожного члена сім’ї держава в Лівії виплачувала на рік більше 1000 доларів дотацій; допомога з безробіття - 730 доларів; зарплата медсестри - 1000 доларів; за кожного новонародженого виплачується 7000 доларів; молодим держава безплатно дає 64 000 доларів на купівлю квартири; на відкриття особистого бізнесу одноразова матеріальна допомога - 20 000 доларів. Великі податки й побори заборонені; освіта й медицина безплатні; освіта й стажування за кордоном - за рахунок держави; мережа магазинів для багатодітних сімей із символічними цінами на основні продукти харчування; частина аптек - з безплатним відпущенням ліків; квартирна плата - відсутня; плата за електроенергію для населення - відсутня; кредити на купівлю автомобіля й квартири - безвідсоткові; на купівлю автомобіля до 70 відсотків вартості оплачує держава. Бензин коштує дешевше від води: 1 літр - 14 центів; мінімальна заробітна плата простого робітника становить 6 тисяч фунтів стерлінгів, а доходи керівників підприємств досягають 30 тисяч. Лівія зуміла обійти навіть Великобританію - у країні практично немає безробіття. Доходи від нафти, які становлять близько 10 мільярдів доларів на рік, витрачаються так: половина суми йде на потреби держави, а половина - розподіляється між лівійцями, а це - від 7 до 10 додаткових тисяч доларів у бюджеті більше 600 000 сімей. Ідеальні дороги. Лівія посідає перше місце у світі за споживанням населенням товарів преміум-класу.


До лютневих подій 2011 ВВП на душу населення в Лівії, розрахований за паритетом купівельної спроможності, становив 13 800 дол - в два з гаком рази більше, ніж у Єгипті і Алжірі, і в півтора рази більше, ніж у Тунісі. У країні діють 10 університетів і 14 науково-дослідних центрів, дитячі дошкільні установи, школи і лікарні, що відповідають світовим стандартам. Лівія займає перше місце серед держав Африки за рівнем людського розвитку і за тривалістю життя - 77 років. Дитяча смертність зменшилася в 9 разів.


До речі, Лівія потрапила до Книги рекордів Гіннеса як країна, в якій за період 2001-2005 рр.. був найнижчий рівень інфляції - 3,1%.


Тільки при Муаммарі негри півдня Лівії знайшли людські права. За сорок років його правління населення Лівії зросла в три рази.


Кадаффі прийняв рішення вивести Лівію зі світової банківської системи і його приклад хотіли наслідувати ще 12 арабських країн.


Але тепер всьому цьому настане кінець ...

Штрихи політичної біографії. Диктатор без влади.
Хто ж такий Муаммар Каддафі? Чи справді він є втіленням зла і його смерті потрібно радіти, так як це робили західні лідери?


Муаммар Каддафі народився 13 вересня 1940 або 1942 в шатрі в 30 км на південь від міста Сирт в бедуїнській родині із арабізованого берберського племені аль-Каддафі. Його дід був убитий в 1911 році італійським колоністом. Згадуючи своє дитинство, Каддафі говорив: «Ми, бедуїни, насолоджувалися свободою серед природи, все було первозданно чистим ... Між нами і небом не було ніяких перешкод». У 9 років він пішов до початкової школи. Слідуючи за батьком, який постійно кочував в пошуку нових, більш родючих земель, Муаммар змінив три школи. Батько пізніше згадував: «Я не мав грошей, щоб знайти синові притулок в Сирті або доручити його знайомим. Він ночував у мечеті, приходив за 30 кілометрів по вихідним дням відвідувати нас, проводив в пустелі, біля палатки, свої канікули». В юності Муаммар Каддафі був шанувальником єгипетського лідера Гамаля Абделя Насера; брав участь в антиізраїльських акціях протесту під час Суецької кризи в 1956 році.


У 1959 році в м. Себха створюється підпільна організація, одним з активістів якої стає Каддафі. 5 жовтня 1961 організація провела демонстрацію протесту проти виходу Сирії зі складу Об’єднаної Арабської Республіки, що завершився промовою біля древньої стіни міста головного організатора заходу - Муаммара Каддафі. Через кілька днів він був виключений зі школи-інтернату м. Себха.


Школярем брав участь у підпільній політичній організації, проводив антиколоніальні демонстрації проти Італії. У 1961 році Муаммар створив підпільну організацію, що ставила за мету повалення монархії. У жовтні того ж року в місті Себха почалася молодіжна демонстрація на підтримку алжирської революції. Вона відразу ж переросла в масовий антимонархістський виступ. Організатором і керівником демонстрації був Каддафі. За це його заарештували, а потім вислали з міста. Продовжувати навчання довелося в Місураті. Там він вступив до місцевого ліцею, який успішно закінчив в 1963 році.


У 1965 році Муаммар Каддафі в чині лейтенанта закінчив військовий коледж в Бенгазі і почав службу у військах зв’язку у військовому таборі Гар Юнес, в 1966 році проходив перепідготовку у Великобританії і отримав звання капітана. Під час стажування у Великобританії лейтенанти Каддафі і Абу Бакр Юніс Джабер виділялися в групі лівійських офіцерів строгим слідуванням ісламським звичаям, відмовлялися від спиртного і розважальних поїздок.


Виступ у Лівії 1 вересня 1969 загонів «Організації вільних офіцерів юніоністів-соціалістів» під керівництвом Ради революційного командування у складі 12 офіцерів на чолі з 27-річним капітаном військ зв’язку, завершився поваленням монархії. Цікаво, що західні демократії підтримали Муаммара Каддафі.


Причиною розробки стратегії теперішнього знищення Лівії став політичний курс керівництва країни на створення особливої, некапіталістичної, не ліберальної моделі розвитку - так званої «Третьої світової теорії». Основні положення цієї теорії в «Зеленій книзі», написаної Каддафі в період з 1976 по 1979 роки, були втілені в життя. Система «прямої народної демократії» (джамахірія), створена за зразком античної демократії, базується на трьох принципах:
1. Безпосереднє здійснення влади народом через народні збори, де кожен бере участь у прийнятті рішень;
2. Володіння народом суспільним багатством, яке розглядається як власність всіх членів суспільства;
3. Передача народу зброї і навчання його застосування з метою покінчити з монополією на зброю з боку армії.


Новий державний устрій було проголошено у березні 1977 року, країна отримала назву «Соціалістична Народна Лівійська Арабська Джамахірія», її законодавство ґрунтується на Корані, а політичний устрій - на прямому народовладді. Муаммар Каддафі офіційно був оголошений лише лідером лівійської революції, він не займав жодної офіційної державної посади.


Сам образ Соціалістичної Народної Джамахірії був посяганням на виключну перевагу ліберальної демократії - цього прапора Заходу, який він встановлює на підконтрольних і окупованих територіях. Причому на відміну від інших країн, що розвиваються Лівія дійсно перетворилася на успішну країну. Цифри говорять самі за себе.


Одержуючи інформацію про рівень життя в Лівії, дивуюєшся: щось тут нечисто. З одного боку - революції на порожньому місці не виникають, з другого - у Лівії передумов для революції немає жодних. Меркне образ «диктатора-душогуба» Каддафі, створеного у світовому «демократичному» медіапросторі.


«Влада, багатство й зброя - у руках народу!» - таке основне гасло лівійського соціалізму. Сам народ має здійснювати владу, розпоряджатись багатством країни, та захищати себе від іноземних загроз. «Будь-які інші системи правління, - говорить Каддафі, - недемократичні. Тільки народні конгреси й народні комітети становлять кінцевий результат боротьби за демократію». Однак поняття демократії в Каддафі й у тих, хто експортує її по всьому світу на плечах військових, різні. Коли в когось щось потрібно відібрати, немає кращого приводу для цього, ніж демократія. У вас усе гаразд? Тоді ми йдемо до вас!

Прогноз Фіделя справдився… на жаль…
Лідер кубинської революції Фідель Кастро заявив, що плани НАТО щодо «окупації» Лівії для нього були очевидні ще вісім місяців тому.


«Трохи більше восьми місяців назад ... я заявив з повною упевненістю, що план НАТО - окупувати Лівію. Я тоді вперше торкнувся цієї теми в своїх «Роздумах», і стаття під таким заголовком здавалася в той час плодом фантазії». Великий Фідель нагадав, що в лютому цього року він заявляв про те, що для нього вже тоді було абсолютно очевидно - «уряд Сполучених штатів абсолютно не турбує мир у Лівії і він, не вагаючись, віддасть наказ НАТО окупувати цю багату країну», «через кілька годин або протягом найближчих днів».


Причина цього - економічна: «нафта перетворилася на головне багатство в руках великих американських транснаціональних корпорацій», і «завдяки цьому джерелу енергії вони отримали в своє розпорядження знаряддя, яке значно зміцнило їхню політичну владу в світі».


«Найгірше в цей момент було б зберігати мовчання перед особою злочину, який готується здійснити НАТО проти лівійського народу», - нагадує товариш Кастро власні слова восьмимісячної давності. «Вже тоді я переконався в тому, що було абсолютно очевидним».

Вода як привід для війни?
Одну з причин війни в Лівії, яка завершилася смертю колишнього лідера країни Муаммара Каддафі, деякі експерти бачать у спробі перерозподілити лівійські ресурси. Причому мова йде не про нафту, а про воду. Виявляється, що запасів води в Лівії - на 131 трильйон доларів.


Проект під назвою "Велика техногенна річка" (Great Manmade River), що стартував ще в 1980-х роках за ініціативою Каддафі, повинен забезпечити питною водою понад 90% території Лівії. Сам полковник називав його "Восьмим чудом світу" (за деякими оцінками, це найбільший з існуючих на сьогодні інженерних проектів).


Воду планувалося видобувати з чотирьох величезних прісних водоймищ, розташованих під оазисами Хамада, Куфра, Морзук і Сирт. Загальна кількість прісної води в цих джерелах - 35 тисяч кубічних кілометрів. Цієї кількості вистачило б на 5000 років. Якщо цю воду "вилити" на Україну, то вона покриє країну 50-метровим шаром.


За проектом Великої ріки, 4605 кілометрів трубопроводів повинні передавати воду, добуту з 1300 свердловин, розташованих на середній глибині 280 метрів, і направляти її за 400 кілометрів до міст лівійського середземноморського узбережжя.


Зараз трубами GMR (спеціальний трубний завод для Лівії побудувала Південна Корея) поставляється близько 6,5 мільйонів кубометрів води в день (2,37 кубокілометрів на рік) для сільського господарства і побутового споживання. Іншими словами - 378 тисяч літрів чистої прісної питної води на людину.
За цінами опрісненої води ці запаси коштують 131 трлн. доларів. У регіоні Магриб знесолена морська вода продається за 3,75 долара за тонну.


Варто відзначити, що, за оцінками Світового Банку, вже до середини XXI століття 40% населення Землі буде відчувати дефіцит води, 20% - серйозно страждати від нього. Ще в 2005 році, за даними Masons Water Yearbook, 545 мільйонів чоловік (9% населення світу) отримували воду від приватних провайдерів за ринковими цінами.


Сьогодні кубометр чистої води в Європі коштує 2 долари, в Туреччині і на Близькому Сході - 4 долари, на основі використання сучасних технологій з опріснення морської води.

Останні години життя
Мансур Дао, начальник охорони полковника, потрапив у полон та на допиті розповів як пройшли останні дні його начальника. Каддафі покинув Тріполі приблизно за 12 днів до того, як місто було взято військами Перехідного національної ради, і після цього переховувався в Сирті - своєму рідному місті.


З ним був його син, Муатассім і ще два десятка найбільш відданих, вірних охоронців. Приблизно в той же час інший його син, Сейф аль-Іслам прибув до Бані-Валіду, а шеф розвідки Абдалла ас-Сенуссі - в південне місто Себха.


"Каддафі проводив час за читанням, робив нотатки або заварював собі чай. Він не керував опором, цим займалися його сини. Сам Каддафі нічого не планував. Та й не було в нього ніяких планів", - відзначає Мансур Дао.


За словами Дао, обороною Сирта керував якраз Муатассім Каддафі. На початку бойових дій він командував трьомастами п’ятдесятьма солдатами, до двадцятого жовтня під його керівництвом залишалося тільки 150 чоловік, інші втекли, або були вбиті.


Сирт тримався довго. Війська Перехідного ради штурмували місто десятки разів. Не раз заявляли, що місто повністю під їх контролем. У розпорядженні військ контрреволюції були кілька сотень джипів, танки. Але як тільки солдати входили в Сирт, по них били снайпери.


А Муамар Каддафі і його помічники в цей час жили в покинутих біженцями будинках, без світла, при свічках, міняли квартири суворо кожні чотири дні - побоюючись облави і бомбардувань НАТО, розповідає Мансур Дао. Він, втім, відразу ж зазначає: сам він не вірить, що Каддафі боявся.


"Він був засмучений, він був злий, іноді нам здавалося, він божеволіє. Найчастіше він був просто сумний і злий. Він був переконаний, що лівійський народ як і раніше його любить, навіть після того, як ми сказали йому, що столиця впала ", свідчить Дао.


В останні дні в Сирті було зовсім погано з продовольством, зброєю, технікою. Свої аудіо-звернення Каддафі пересилав по супутниковому телефону.


Потім Каддафі разом з останніми прибічниками вирішив покинути Сирт. Дао їхав на одному позашляховику з полковником, коли по конвою було завдано авіаудару НАТО. "Ми виїхали з нашого притулку у другому районі Сирта, їхали в Джараф, - говорить Мансур Дао. - Повстанці оточили місце, де ми ховалися, і ми намагалися прорватися, але наш конвой був майже знищений. Ми вилізли з машин і пішли далі пішки. Я йшов разом з Каддафі, з Юніс Джабером міністром оборони, інші там теж були. Я не пам’ятаю тільки, як загинув полковник. Мене поранили в спину, і я втратив свідомість ".


Мансур Дао стверджує, що помічники Каддафі не раз радили йому припинити боротьбу і залишити Лівію, а той весь час відмовлявся, кажучи, що хоче померти на землі своїх предків.


"Шкода, що він так і не зміг правильно оцінити ситуацію. Він легко міг втікти, у нього були можливості вибратися з країни і прожити щасливе життя", - з жалем відзначає колишній глава охорони Муамара Каддафі Мансур Дао.

Розправа
Спочатку повідомлялося, що полковник помер від поранень, отриманих під час удару з американського безпілотника "Предатор" ("Хижак") по автомобільній колоні, що прямувала в бік Місурата.


Проте пізніше з’явився відеозапис, на якій видно, що Муамар Каддафі був убитий з свого 9-міліметрового пістолета пострілом в голову одним з бандитів перехідної ради, який опинився на місці бомбардування колони. За однією з версій подій, полковника вбив 18-річний Ахмед аш-Шайбані.


Як стало зрозуміло з численних відеозйомок, колишнього лідера Джамахірії перед смертю довго терзали, а потім глумилися над тілом.


З аматорських відео можна зробити висновок, що Каддафі фактично лінчували: тяжкопораненого 69-річного чоловіка, у якого не було сил чинити опір, били з криками "Аллах акбар!" і тягали за волосся, перш ніж заштовхати в задні двері джипу, який пізніше назвуть "швидкою допомогою". Кадри, показані «Аль-Джазірою», також підтверджують, що полковник був узятий в полон живим. На плівці видно, що обличчя в поваленого лідера в крові, а сам він слабкий, хоч і намагається чинити опір людям, які схопили його. Також кадри відобразили, як хтось б’є його пістолетом по голові.


Високопоставлений представник Перехідного національної ради (ПНР) Лівії визнав, що колишній лідер країни Муаммар Каддафі був навмисно вбитий, що розходиться з офіційною версією подій представленої ПНР. У заяві Нацради говорилося, що автомобіль, в якому Каддафі везли до шпиталю, потрапив під перехресний вогонь бійців ПНР і сил самого полковника, в результаті він отримав смертельне поранення в голову.


"Вони (контрреволюціонери) жорстоко побили його (Каддафі), а потім застрелили. Це - війна", - повідомив неназваний представник ПНР.


Каддафі при відході з Сирта, який перейшов під повний контроль сил ПНР, був поранений при ударі ВПС НАТО по його конвою.


За даними цього представника, прихильники Каддафі сховали пораненого полковника в дренажній трубі в околицях Сирта, де його захопив у полон загін повстанців, перебивши виставлену перед притулком охорону.


Експерти американського видання «Global Post» проаналізували кожен кадр відеозапису, на якому зображений захоплений у полон Каддафі. На їхню думку, полковник, який вже не міг чинити опір після поранень в живіт і голову, зазнав тортур, в тому числі і збоченого вандалізму.


Газета наводить кадри з відеоролика, на яких видно, що один із солдатів здійснює з вмираючим Каддафі розпусні дії. З’ясувалося, що над тяжкопораненим і стікаючим кров’ю 69-річним полковником повстанці знущалися ще й сексуально.


На сайті видання показані огидні кадри, на яких чітко видно, як якийсь міцний бородатий повстанець захоплено гвалтує повернутого до нього спиною Каддафі чимось на зразок палиці. Global Post, втім, робить припущення, що це міг бути і ніж.


Як у свою чергу пише The Daily Mail, відеокадри "розправи м’ясників" викликали огиду у багатьох жителів Лівії, включаючи тих, хто вітав загибель «диктатора». Ці кадри, за даними видання, викликали гнів у багатьох жителів самої Лівії, в тому числі з числа противників полковника.


За деякими даними, захоплений у полон і поранений Муаммар Каддафі до самого кінця закликав бійців Національного перехідного ради Лівії зупинитися. Про це пишуть західні ЗМІ. Одним з останніх його слів було "харам" - у вільному перекладі це означає "одумайтеся". Якщо точніше, то "харам" означає - "не можна, те, що заборонено ісламським правом і незаконно", гріх.


Один з убивць, які схопили полковника, нібито відповів на це: "Заткнись, собака!". "Ви знаєте, що правильно, а що ні?" - Нібито запитав Каддафі перед смертю. Повідомлялося також, що схоплений полковник встиг тільки прокричати: "Не стріляйте!"


Що ж, мертвого лева може лягати і осел…


Заповіт
Прихильники вбитого лідера Джамахірії Муаммара Каддафі опублікували на офіційному сайті полковника його заповіт, в якому він закликає своїх прихильників продовжувати чинити опір силам контрреволюції, а також боротися проти будь-яких агресорів, які намагаються захопити Лівію. Про це повідомила радіостанція Бі-бі-сі.


"Я закликаю моїх прихильників боротися проти будь-яких іноземних загарбників сьогодні, завтра і завжди, - йдеться в тексті документа, що містить останню волю загиблого. - Навіть якщо ми не виграємо негайно, ми дамо урок наступним поколінням, що рішення захищати свій народ - це велика честь, а зрада - це найбільше віроломство, яке навічно залишиться в історії ".


У заповіті Муамар Каддафі виявив бажання в разі смерті бути похованим на кладовищі в Сирті, поруч з могилами його сім’ї та родичів.


Тіло Муаммара Каддафі так і не віддали родичам і таємно поховали в пісках Лівії. Перехідний уряд злякався, що могилу засновника Джамахірії зроблять місцем паломництва. Разом з Каддафі поховані його син Муатассім, а також екс-глава Міноборони Лівії Абу Бакр Юніс.


Тіло полковника вночі, щоб ніхто не відстежив, вивезли в лівійську пустелю. Поховали на світанку. За мусульманським звичаєм - підкреслюють нова влада, адже до цього тіла полковника, його сина і колишнього міністра оборони як військовий трофей виставляли напоказ 5 днів у промисловому холодильнику. Так що в останній день проходити повз Каддафі було вже важко. При похованні, як стверджується, були присутні 4 людини. Їм і належить зберігати велику таємницю місця. Втім, холодильник спочатку теж був вкрай секретним, але дізналися про нього всі.

«Демократичні» репресії
У лівійському Сирті, рідному місті Муаммара Каддафі, виявлені останки 267 осіб, багато з них були прихильниками колишнього лівійського лідера, повідомляє телеканал "Аль-Джазіра". Більшість убитих були розстріляні і поховані на території міста і в його околицях. У ПНР пообіцяли «розслідувати» подію і «покарати» винних.


І це не перше знайдене місце масового поховання прихильників Джамахірії, на території готелю "Махара" теж у Сирті, який під час боїв опинився в руках контрреволюціонерів, були також виявлені тіла 53 страчених прихильників Каддафі.


А в серпні більше 30 чоловік, що билися на боці лівійського лідера Муаммара Каддафі, були знайдені вбитими на території військового табору в центральному районі Тріполі. За словами свідків, тіла убитих були зрешечені кулями. Як мінімум у двох застрелених на руках були наручники, що дає підстави говорити – цих людей стратили.


Можна також говорити, що йде цілеспрямоване знищення родини Каддафі. Крім самого полковника убиті його сини Муатассем, Хасім, Сейф аль-Араб, який разом із трьома онуками Каддафі загинув в результаті НАТОвських бомбардувань

Повернення в середньовіччя?
Торжество переможців перетворилося на вакханалію. Тіло лівійського лідера в морзі фотографували, все це супроводжувалося радісними криками. Також натовп поводиться і поруч з тілом сина полковника Каддафі Муатассіма. За ісламським традиціями - а повстанці називають себе мусульманами і скандують релігійні гасла - убитих мали поховати ще напередодні, в день смерті.


Нова влада обіцяє країні зміни. Закони будуть шаріатськими, а система влади, швидше за все, буде копіювати Саудівську Аравію або Катар. Тимчасовий уряд буде протягом місяця, заявили в Тріполі. На що будуть покладатися - теж прояснили. "Ми - мусульманська країна і за основу нашого законодавства взяли шаріат. А тому будь-який закон, який суперечить принципам ісламу, відміняється. Наприклад, закон, що забороняє багатоженство", - заявив лідер ПНР Абдель Джаліл.


За деякими даними, ісламський емірат недавно проголосили в місті Дерна - і там вже почали знищувати суфійські мечеті і гробниці місцевих святих. Але шаріат явно не підтримають багато з лівійських племен - арабських, берберських. Не кажучи вже про те, що у кожного племені свій погляд на майбутнє розподіл посад і нафтових контрактів.


"Лівія, один з наших південних сусідів, зараз може стати на дорогу демократії і створити тимчасовий уряд. Нова політична система повинна покладатися на верховенство закону і повага фундаментальних свобод всіх громадян", - а так лицемірно заявив старий антикомуніст Єжи Бузек, голова європейського парламенту.

Продовження боротьби…
Все говорить про те, що миру після війни в Лівії не буде ще довго. І вибух паливного сховища в рідному місті Муамара Каддафі - Сирті тому підтвердження. Понад 100 загиблих, 50 поранених.


Прихильники Каддафі обіцяють мстити, а місцеві племена вже планують відвойовувати території.
Син колишнього лівійського лідера Муаммара Каддафі Сейф аль-Іслам, який знаходиться в міжнародному розшуку, виступив з новим посланням, опублікованими в ряді арабських ЗМІ.


"У цей історичний час, коли деякі вважають, що все скінчилося і всі загинули, я хочу чітко визначити свої завдання і сказати - зараз все тільки починається", - йдеться в посланні.


Син полковника пообіцяв перетворити життя зрадників у пекло після того, що вони зробили з країною. Він закликав усіх своїх прихильників до продовження боротьби за повернення "втраченої Лівії та втраченої честі", і до помсти "злочинцям і вбивцям".


Сейфа аль-Іслама вважали найбільш ймовірним наступником Муаммара Каддафі. У червні Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт Сейф аль-Ісламу, звинувативши його в гуманітарних злочинах.


Разом з батьком Сейф брав участь в обороні Сирта і зміг вийти з оточення, не потрапивши під вогонь авіації НАТО.


Представники родини Каддафі, що живуть в Алжирі, вважають, що авіація НАТО здійснила спланований військовий злочин, розстрілявши кортеж колишнього лідера Джамахірії під Сиртом. Доводити свою правоту сім’я готова в Гаазькому трибуналі, позов у який буде поданий найближчим часом.

Майбутнє без Каддафі
Майбутнє Лівії тепер ще більш туманно, ніж раніше. Навряд чи можна очікувати, що завтра контрреволюціонери почнуть будувати демократію. Скоріше, озброєні і воюючі 8 місяців повстанці, залишившись без єдиного ворога, тобто Каддафі, почнуть з’ясовувати, хто більше зробив для революції, і що за це їм тепер належить. Згадається, що при натовських нальотах загинули сотні мирних жителів, а щоб відновити зруйновану під час війни інфраструктуру, потрібні роки і іноземна допомога. Так що багато лівійці можуть незабаром почати порівнювати своє життя при Каддафі і за нової влади, і хто знає, куди заведе ностальгія.


Очевидно, що тих високих соціальних досягнень вже не буде. Можливо Лівія повторить навіть долю Югославії, вбомбленої НАТО в «демократію» та «європейський вибір», адже Лівія також складена із частин, колишніх колоній – Тріполітанії, Кіренаїки, Феззану (Феццану).


Ну, а про шлях від соціалізму до капіталізму яскравим прикладом є не тільки Югославія, а й Україна, яка так і за 20 років не змогла перевершити рівень останнього радянського соціалістичного року життя.
Ті, хто сьогодні радіють своїм міфічним здобуткам скоро забудуть, що таке безкоштовна медицина і освіта, робота, згадують, що таке злидні, яких вони не знали, що таке трудова міграція та положення залежної, але із формальною незалежністю країни.

Уроки для революціонерів
Отже, ще одна спроба побудувати суспільство соціальної справедливості задушена. Через 42 роки Захід таки взяв реванш над лівійцями. Які ж уроки ми можемо зробити з поразки Джамахірії? Підтвердилися слова Леніна, що революція варта чогось тільки тоді, коли вона здатна захищатися. Лівійська армія значно поступалася в силах силам НАТО, особливо це стосується авіації та сил протиповітряної оборони – вони не змогли протистояти авіації НАТО. Більше того, Каддафі відмовився від розробки зброї масового ураження під тиском Заходу та взамін на обіцянки співпраці в економічній сфері. Життя підтвердило правдивість слів Маркса, можна йти на угоду з чортом, якщо ти впевнений, що перехитриш його. Каддафі не перехитрив таких чортів як Ніколя Саркозі, якого він спонсорував під час кампанії виборів президента Франції та престарілого педофілічного ловеласа Сільвіо Берлусконі. Вони просто «кинули» людину, якій були винні гроші. Пограбували Лівію, кошти на закордонних рахунках передали контрреволюціонерам, задля одного - встановити свій контроль над багатством цієї країни. 



Потрібно і відстежувати настрої суспільства, щоб потім не повторяти слова Ю. Андропова «ми не знаємо суспільства, в якому живемо». Соціалістичний лад вириває людей із мороку бідності підносить їх на якісно новий рівень, і завдання по будівництву перед цими людьми стоять також якісно інші, тож і вирішувати ці завдання їм треба на новому рівні, суспільство має відповідати вищому рівню розвитку. Інакше є загроза деградації розуміння завдань, які стоять перед країною, особливо ця загроза стосується молоді, яка виросла у ситому, якісно новому суспільстві і не знала бідувань, і порівняти їй ні з чим. А змії спокуси буржуазного суспільства здаються такими привабливими.

                                                                                                                                                       Дмитро Мельник

Немає коментарів: