неділю, 13 грудня 2009 р.

У вересні 2010 року ЗСУ планують відновити бойові стрільби зенітно-ракетних військ

Український Мілітаризм
Грошей на стрільби ЗРВ України в 2009 році не було, але з грудня Збройні сили починають підготовку до проведення бойових стрільб у вересні наступного року, заявив в інтерв'ю «Дзеркалу тижня» Іван Руснак, командувач ВПС України.

«Ми не зупинили підготовку, а відпрацювали новий курс стрільб, і тепер він на вивченні у військах. З грудня починаємо цілеспрямовану підготовку, щоб у вересні провести бойові стрільби. Вже визначено, які дивізіони будуть стріляти, яка техніка це буде забезпечувати. На полігон приїдуть стріляти дивізіони з усіх полків, які у нас є, і бригад », — заявив командувач.

Він особливо наголосив на важливості проведення маневрів в зенітно-ракетних військах, масштаб яких у поточному році, на думку Івана Руснака, було явно недостатнім.

«Зенітним ракетним військам потрібно виділяти бензину і дизпалива хоча б стільки, щоб кожен механік-водій на своїй машині наїздив 100–120 кілометрів, — продовжив генерал-полковник. — Щоб у нього були навички для перебазування того ж зенітного ракетного комплексу на нову позицію. А наш механік-водій при фінансуванні в обсягах нинішнього року наїжджає хіба що 5–7 кілометрів ».

При цьому командувач ВПС України зазначив, що стрільби системою дальньої дії С-200 варто відновити (після влучання цієї ракети в російський літак у жовтні 2001 року стрільби цієї системи в Україні не проводяться, на навчальні стрільби комплексу С-200 на російських полігонах українській стороні доводиться виділяти значні кошти).

«Як на мене, я б стріляв. Трагедію, що сталася через влучання ракети С-200 в цивільний літак, спричинив насамперед суб'єктивний фактор. Не були враховані і забезпечені заходи безпеки, — вважає Руснак. — Якщо в повітрі цивільна авіація, хто стріляє? Потрібно було домовитися і гарантовано перекрити всі польоти в зоні. Щоб відстрілятися, скажімо, всіма ракетами зенітно-ракетних військ включно з С-200, мені потрібно максимум чотири години. Я за цей час підніму в повітря через кожні 10 хвилин по одній безпілотній мішені «Рейс». І ракетники відстріляють стільки, що мало не покажеться ».

Джерело: Флот2017

Немає коментарів: