пʼятницю, 19 березня 2010 р.

Фінляндія готується до московської агресії: фінська газета опублікувала можливий сценарій війни з Росією

Talvisota
Найбільша фінська газета Helsingin Sanomat опублікувала вигаданий сценарій війни між Росією і Фінляндією у 2010 році
Як стверджує видання, сценарій було підготовлено певними військовими експертами. Вони розписали подробиці можливих військових дій в усіх деталях і фарбах.
Початком вигаданої війни стало потрапляння російської крилатої ракети в мовний центр фінської телерадіокомпанії в Гельсінкі. Далі видання зазначає, що телемовлення у Фінляндії припиняється і починається хаос. Влада, намагаючись взяти ситуацію під контроль, оголошує загальну мобілізацію, а президент країни бере на себе обов'язки головнокомандуючого силами оборони. "Оголошується військовий стан, обмежується свобода пересування громадян, вводиться цензура", - пише газета.
Далі до Гельсінкі підлітають на надзвуковій швидкості російські винищувачі. При цьому вони зазнають перших втрат у боях з фінськими пілотами. Фінські військові евакуюють уряд і парламент якнайдалі від Гельсінкі. Тим часом триває мобілізація резервістів.
За сценарієм Helsingin Sanomat, "на Карельському перешийку моторизовані частини російської армії за підтримки артилерії намагаються за дві доби прорватися до столиці Фінляндії. Проте російський наступ, зустрівши відсіч фінської армії, зупиняється в районі поблизу Кюмійокі.
За версією видання, чіткої лінії фронту не існує, оскільки фінські військові частини легко переміщуються з одного місця на інше на бронетранспортерах Pasi. Росія ж тим часом перекидає до Фінляндії сотні танків з-за Уралу, які можуть застосовувати заряди зі збідненим ураном. "Військові госпіталі заповнено. Забито біженцями дороги до Швеції. Мобільні телефони не працюють", - наголошує газета.
Далі згідно зі сценарієм російські висаджують повітряний десант у низці районів Гельсінкі. Мета парашутистів - порушити постачання міста електроенергією, водою і продовольством. "Перелом у війні наступає в повітрі. Тут Росія має беззастережну перевагу, її ВПС нараховують більш ніж 1200 винищувачів і 700 бомбардувальників. У Фінляндії всього 62 винищувачі Hornet та 49 учбових літаків Hawk", - пише Helsingin Sanomat.
Але на закінчення видання зазначає, що блискавичної перемоги Росії не відбувається, бо Фінляндія отримує дипломатичну підтримку всього світу.
За словами головного редактора Helsingin Sanomat Янне Віркунена, сценарій став продовженням серії публікацій про Зимову війну та її підсумки. Він зауважив, що в матеріалі представлено придуманий сценарій війни, а його метою було показати, як розвивалася б ситуація, якби виник такий же конфлікт, як у 1939 році.

Джерело: Тризуб

Немає коментарів: