середу, 17 березня 2010 р.

Московська маячня: Картина московського художника XIX століття В. Васнєцова визнана Ленінським судом екстремістською

ФСБ визнало екстремістською картину В. Васнєцова
"Зустріч Олега з чарівником" (1899)  
 
Як тільки зараз стало відомо, 16 лютого 2010 року набуло чинності рішення Ленінського районного суду міста Кирова від 24 грудня 2009 року про визнання Васнєцова Віктора Михайловича, росіянина, народж.1848 г, художником-екстремістом, на підставі замовленої органами ФСБ експертизи його картини «Зустріч Олега з чарівником», виготовленої ним олійними фарбами на замовлення невстановленого слідчими органами особи в м. Москва у 1899 р.

Дана картина як ілюстрація була опублікована в брошурі одного із старійшин націонал-соціалістичного руху Росії Олексія Добровольського («Доброслава»), також визнаній екстремістською.

За рішенням суду всі літографії цієї картини підлягають знищенню разом з брошурами Олексія Добровольського.

У висновку ГУ «Володимирська лабораторія судової експертизи» мовиться:

«До невербальних маніпулятивних дій відноситься оформлення обкладинки «Волхви», на якій зображений дідуган, що вказуючий загону воїнів напрям дії.

Дід одягнений в простий одяг: довгу сорочку, личаки, він щойно вийшов з лісу. В описі діда читається образ язичника. Вказуючий жест руки діда відносно воїнів свідчить про повеління, певну владу над ними.

Виходячи з положення про те, що обкладинка книги виражає її ключову ідею, можна зробити висновок про прагнення автора до повеління, влади над іншими людьми, спрямованості на боротьбу».

Рішення суду після набуття чинності забороняє громадянам Російської Федерації дивитися на картину «Зустріч Олега з чарівником», що має яскраво виражений екстремістський зміст, направлений на збудження ненависті або ворожнечі, а також на приниження гідності людини або групи осіб за ознаками статі, раси, національності, мови, походження, відношення до релігії, а рівно належності до якої-небудь соціальної групи, здійснене публічно або з використанням засобів масової інформації.

Громадяни інших країн можуть подивитися на неї на американському сайті Вікимедії.

Джерело: КЦ

Немає коментарів: