четвер, 5 листопада 2009 р.

Чехія заявила про можливий вихід з ЄС

Прапор ЄС
Чехія може вийти з Європейського Союзу – однією з цілей президента Чехії Вацлава Клауса може бути повернення втраченого суверенітету країни після набуття чинності Лісабонського договору про реформування ЄС.
Про це заявив у середу ввечері, 4 листопада, в ефірі чеського телеканалу Прима заступник керівника канцелярії (адміністрації) президента Чехії Петро Гаєк.

Набуття чинності Лісабонського договору призведе до того, що Чеська Республіка перестане бути суверенною державою, сказав президент Чехії Вацлав Клаус на брифінгу в Празькому Граді у вівторок, після того, як поставив свій підпис під Лісабонським договором, завершивши тим самим процес його ратифікації країнами-членами Євросоюзу.

За словами заступника керівника канцелярії Празького Граду, "президент (Клаус), безумовно, є одним з гравців" на чеській політичній сцені.

"Я думаю, що однією з його можливих цілей є і ця крайня мета (повернення суверенітету Чехії). Так я зрозумів його (Вацлава Клауса) вчорашню заяву", - сказав Гаєк.

Петро Гаєк є одним з найближчих і найбільш обізнаних співробітників президента Чехії.

Виступ заступника керівника Канцелярії Празького Граду викликав справжнє замішання серед чеського істеблішменту. Провідні чеські політики поки просто не знають, як коментувати ці заяви високопоставленого чиновника офісу президента Чехії.

Як повідомлялося, у вівторок, 3 листопада, Чехія погодилася підписати Лісабонський договір, завершивши тим самим процес його ратифікації країнами ЄС. Лісабонський договір підписано лідерами країн Євросоюзу в Португалії у грудні 2007 року. Він передбачає ряд інституційних реформ Євросоюзу, включаючи введення постів президента і міністра закордонних справ ЄС, а також новий порядок формування Єврокомісії, який набуде чинності з 2014 року. Очікується, що договір набуде чинності на всій території Євросоюзу вже 1 грудня.

Чехія залишалася останньою країною ЄС, яка не завершила процес ратифікації Лісабонського договору. Клаус відмовлявся підписувати документ до остаточного вердикту Конституційного суду.


Джерело: Кореспондент


.

Немає коментарів: