вівторок, 17 листопада 2009 р.

ЄВРОШЛЬОНДРИ. Прем’єр Словаччини встав на бік Путіна у газовій війні з Україною

ЄС


Словаччина високо оцінює позицію Росії в ході попередніх газових конфліктів з Україною.

Про це заявив прем'єр Словаччини Роберт Фіцо перед початком переговорів з своїм російським колегою Путіним в понеділок, повідомляє ЦензорНет.

«Я завжди, на всіх рівнях, включаючи ЄС, даю найвищу оцінку позиції Росії під час (що пройшла) газової війни, яка найвигіднішим чином відрізнялася від позиції України», — заявив він.

Фіцо відзначив, що Словаччина входить до Євросоюзу, і тому його країна велике значення надає «хорошим відносинам з РФ і в області енергетики».

«Словацька Республіка всіляко підтримуватиме взаємовигідні угоди, які підписуватимуться між РФ і ЄС», — сказав Фіцо.

В той же час комісар Еврокомісії з енергетики Андріс Пієбалгс повідомив, що Росія і ЄС не чекають повторення конфлікту з Україною щодо постачання газу.

«Газотранспортна система України функціонує нормально, ми зараз не ведемо переговори щодо ціни газу, в нас немає питань, окрім фізичної оплати за газ», що постачається, — сказав він.

Як повідомив російський міністр енергетики Шматко, Росія вважає маловірогідним повторення конфлікту з Україною відносно постачання і транзиту газу.

«Періодично виникають чутки про те, що Україна не розплатиться за газ. Але, треба сказати до честі українських газівників, вони завжди виконували свої зобов'язання. І ми розраховуємо, що вони ці зобов'язання виконуватимуть і надалі», — сказав Шматко.

Він додав, що «газотранспортна система України знаходиться у хорошому стані». За даними Міненерго, Україна закачала у власні підземні сховища майже 26 млрд кубометрів газу.

«Тільки спекуляції можуть призвести, не дай бог, до перебоїв з постачаннями газу до Європи. Рівень політичного діалогу з цього питання знаходиться на найвищому рівні. Проведена якісна робота», — сказав міністр.

Джерело: КЦ 

.

Немає коментарів: