понеділок, 30 листопада 2009 р.

Шотландія знов вимагає незалежності

Мел Гібсон 
Шотландський уряд опублікував «Білу книгу» про конституційне майбутнє країни, відкривши шлях до проведення референдуму про незалежність від Великобританії.

Глава уряду і лідер Шотландської національної партії Алекс Селмонд заявив, що Шотландія повинна отримати незалежність, щоб повністю реалізувати свій економічний потенціал. Він також виклав ряд інших варіантів, включаючи введення нових істотних повноважень для парламенту Шотландії, проте незалежність є найбільш прийнятним варіантом, наголошується в повідомленні.

«Прийшов час народу сказати своє слово щодо майбутнього Шотландії» — заявив Селмонд на ланчі в Едінбургу.

Експерти відзначають, що сформований партією Селмонда уряд не має достатньої підтримки опозиційних партій, щоб провести референдум в 2010 році.

Серед інших можливих сценаріїв майбутнього Шотландії в «Білій книзі» містяться варіанти: взагалі не міняти існуючий стан; ввести ширші повноваження, відповідно до рекомендацій Кальмановської комісії з делегування повноважень; передати основні повноваженя Британського парламенту шотландським законодавцям, включаючи повну фінансову автономію.

Зміст бюлетеня референдуму про конституційне майбутнє Шотландії не буде опублікований, поки законопроект не сповістять на початку наступного року. Голова шотландського уряду виступає за розгляд на референдумі єдиного питання про незалежність, але готовий розглянути і варіант розширення повноважень шотландського парламенту.

Джерело: КЦ

Немає коментарів: