четвер, 8 квітня 2010 р.

Киргизстан. Опозиція узяла владу

організовані москвою заворушення в Киргізії
Киргизька опозиція в середу ввечері оголосила про захоплення влади в країні. За словами голови уряду народної довіри Рози Отунбаєвої, колишній кабінет у повному складі пішов у відставку.

МВС і військові поки тримають нейтралітет. Самі опозиціонери побоюються хаосу. Місцезнаходження президента Курманбека Бакиєва невідоме — за деякими даними, він таки втік з країни.

Раніше цього дня мітингувальники провели захоплення ряду владних установ і чиновників. Зокрема, прихильники опозиції захопили в заручники першого віце-прем'єра країни Акилбека Жапарова в місті Талас. Там же ж захопили губернатора Таласької області Бейшенбека Болотбекова і голову МВС Киргизії Молдомусу Конгантієва.

Місцевий правозахисник повідомив журналістам, що Конгантієв помер від отриманих ран, коли його везли в лікарню. Проте у відомстві спростували ці заяви.

Дані про загибель керівника МВС Киргизії Молдомуси Конгантієва не відповідають дійсності, заявив виконуючий обов'язки начальника прес-служби міністерства Рахматіло Ахмедов. «Ця інформація (про смерть міністра) вигадана, помилкова», — сказав Ахмедов в середу в інтерв'ю радіостанції «Відлуння Москви». Разом з тим він не зміг уточнити, який стан міністра.

В той самий час сайт «Фрегана.ру» повідомляє, що Конгантієв дуже сильно побитий і перебуває у важкому стані. У місцеву лікарню доставили також і Акилбека Жапарова, якому нападники вибили око. Представників законної влади спробував захистити один з лідерів мітингу Серен Шейшенов, через що він сам отримав серйозні травми. У натовпі навіть не зрозуміли, як самі задавили ногами свого лідера.

У зіткненнях є загиблі і поранені. Їхня кількість постійно зростає. За останніми даними міністерства охорони здоров'я, загинули 47 осіб, постраждали більше 400. Свої дані у опозиції — не менше 100 жертв.

Телекомпанія К-плюс передає прямі включення з місця подій в Киргизії. Лікарі говорять в ефірі про сотні поранених — усі з вогнепальними пораненнями. Показують скривавлений одяг людей. На вулицях чутні постріли.

Тимчасово було припинено мовлення державного телебачення. Влада оголосила, що з 20:00 до 8:00 місцевого часу буде закритий міжнародний аеропорт «Манас».

За даними «Фергана.ру», натовп мітингувальників в Таласі захопив будівлю УВС області. У місті запанував хаос, натовп вже некерований, багато п'яних, передають з місця подій спостерігачі. У Бішкеці розграбована збройова крамниця. Її працівники повідомили, що люди, які увірвалися в приміщення, забрали нарізну і гладколюфну зброю і набої до неї. На відеозаписах з місця подій, що розміщуються в інтернеті, видно людей з автоматами.

Підлітки ходять по вулицях із зброєю, захопленою в будівлі УВС. Під час штурму будівлі міліції були зламані ворота приватного готелю, куди увірвалися мародери — виносять столи, комп'ютери. «Вчорашніх мітингувальників сьогодні вже з впевненістю можна називати некерованою бандою», — повідомляють журналісти.

Раніше влада запевняла, що ситуація в республіці спокійна. Вранці в середу мітингувальники зробили чергову спробу захоплення будівлі таласького УВС, але були відбиті, повідомляв прем'єр-міністр Киргизії Даніяр Усенов на прес-конференції в Бішкеці. «Всього вчора і сьогодні були три спроби захоплення будівлі УВС, всі вони відбиті. В даний час центральну площу міста очищають від вчорашнього погрому», — сказав Усенов. Він запевняв, що в цілому ситуація в Киргизії стабільна і спокійна.

Нагадаємо, масові безлади в Киргизії почалися напередодні, 6 квітня. У ряді регіонів країни відбуваються зіткнення сил опозиції з органами правопорядку. Є потерпілі з обох боків. Напередодні безлади відбулися в місті Таласі, в ході яких було поранено більше 100 осіб, з них 85 — співробітники міліції. Повідомлялося також про акції протесту в Нарині. Пізніше хвиля демонстрацій докотилася до столиці — Бішкека. Там тисячі опозиціонерів зібралися на центральній пощади біля будівлі уряду.
Джерело: КЦ

Немає коментарів: