суботу, 21 серпня 2010 р.

СПОЖИВАЦЬКЕ СУСПІЛЬСТВО: У суботу, 21 серпня, людство використає усі природні ресурси, вироблені Землею у цьому році.

Про такі підрахунки незалежної міжнародної організації Global Footprint Network заявляє завідувач Лабораторії екобезпеки Національного авіаційного університету Ярослав Мовчан.

«Протягом року біосфера Землі відновлює воду через дощі. Повітря – через фотосинтез рослин. Але існує ліміт відновлення. І у цьому році ми вичерпаємо його ще влітку. Після 21 серпня людство споживатиме воду з підземних джерел, які не підживлюють дощі. Ми викидатимемо у повітря вуглекислий газ, який дерева не встигнуть переробити. Ми доторкнемося до запасів, які уже неможливо буде відновити. Сьогодні це ще не катастрофа, але якщо нічого не змінювати, за кілька років нам більше не буде що пити і чим дихати», - пояснює принцип Дня надспоживання (Earth Overshoot Day) Ярослав Мовчан.

Він додає, що у минулому році День надспоживання настав 25 вересня, тобто за один рік період споживання ресурсів людством скоротився ще на один місяць. 

«Вперше людство перевищило норму споживання у 1986 році, і з того часу цей день повільно наближався до початку року. Зараз він підскочив аж на цілий місяць», - каже Ярослав Мовчан.

«Основних причин надмірного споживання ресурсів дві. По-перше, людей на Землі більшає, всім потрібно їсти, пити. А кількість ресурсів на Землі уже навіть не лишається на тому ж рівні, а постійно зменшується. Друга причина: культ споживання. Його насаджують виробники продуктів, щоб продавати більше. Це стосується не тільки купівлі великих машин або нових будинків. Це і звичка раз на рік міняти мобільні телефони, або писати на папері тільки з одного боку, а потім викидати його», - каже голова Національного екологічного центру України Ігор Сіренко.

Внаслідок втручання людини та надмірного споживання продуктивна здатність екосистеми Землі зменшується: через нераціональне ведення сільського господарства псуються ґрунти, вирубуються ліси, надмірно виловлюється риба, а те, що залишається – забруднюється промисловими або побутовими відходами.

«Дуже небагато експертів у світі усвідомлюють, що зараз продуктивна здатність Землі підтримується штучно. Переважна більшість політиків і бізнесменів не зважають на вичерпність викопних ресурсів і думають, що технічний прогрес зможе вирішити будь-які екологічні проблеми. Але якщо людство не змінить розкішний стиль життя і не стане економити буквально на всьому – є велика ймовірність, що за життя ще теперішніх поколінь екологічні проблеми переростуть у гуманітарні, і нам доведеться боротися за місце під сонцем. Але хочеться щоб люди при цьому не втратили людське обличчя», - каже Ігор Сіренко.

Експерти радять вчитися економити: не купувати більше їжі та одягу, ніж потрібно, щоб потім не викидати їх; виключати воду в душі, коли намилюєтеся; вимикати світло у кімнатах, де не перебуваєте; сортувати сміття.

«Це все дуже прості і всім відомі правила. Більшість людей думає, що нестача продуктів ніколи їх не торкнеться. Але якщо не починати з себе і своїх близьких уже зараз – за 20 років усе може змінитися на гірше», - підсумовує Ігор Сіренко.


Джерело: Майдан

Немає коментарів: