пʼятницю, 6 серпня 2010 р.

Москва на межі техногенної катастрофи

москва у вогні
Український телеканал «Інтер»передав телерепортаж свого московського кореспондента Ірини Задорожної про ситуацію в столиці РФ під назвою: «Москва на межі техногенної катастрофи». У телерепортажі мовиться:

«Російська столиця, яка вже декілька днів оповита густим димом від пожеж, — на межі техногенної катастрофи. Комунальна інфраструктура не розрахована на 40-градусну спеку. Таких умов не витримують ні люди, ні техніка. Останніми днями лікарі фіксують збільшення смертності. У московському метро терміново розгортають медичні пункти.

Башти Кремля немов в тумані. Щільна пелена над Москвою-річкою. Тепер це звичайний пейзаж московського ранку. Тільки над столицею розповзається не туман, а принесений вітром дим з підмосковних торф'яників. Від нього не сховаєшся навіть в метро.

Автомобілістів московська влада закликала пересісти на громадський транспорт. Щоб не забруднювати і без того задимлене повітря.

Всього аромату коктейля з кисню і диму камера передати не може. Іноді здається, що просто не вистачає повітря. Москаліі рятуються за допомогою респіраторів і масок. Як колись — в пік грипозного сезону. Тільки тепер маски повинні бути з 8-ми шарів тканини. І обов'язково змочені водою.

Маски знову стали дефіцитним товаром. А ще очищувачі повітря і засоби для астматиків, які тепер купують і здорові росіяни.

Кондиціонери подорожчали в чотири рази. Москалі тепер в прогнозах погоди звертають увагу не на температуру, а на вітер. Якщо з південного сходу, димова завіса — на цілий день. Частинки диму провокують напади задухи, кашлю навіть у здорових людей. Подвійне-потрійне навантаження на серцево-судинну систему.  Декілька годин на вулиці — це все одно, якби ви викурили 3 пачки сигарет.

Дрібні зважені частинки перевищені в 3,1 разів — вранці і вночі. Чадний газ збільшений до 5 разів. Вони, на відміну від крупних частинок, вільно проходять через дихальні шляхи і потрапляють в легені, і потім не виводяться.

Якщо 40-градусна погода протримається ще декілька тижнів, 1 вересня школи не відкриються. Навчальний рік у росіян почнеться тільки тоді, коли спаде мпека».

Тим часом повідомляється, що 5 серпня американські супутники НАСА «Терра» і «Аква» зафіксували на території Росії 535 крупних пожеж. Більше всього пожеж в Тюменській області — 44 вогнища спалаху. На другому місці — Курганська область. Там супутники зафіксували 42 пожежі. На третьому — Ніжегородська область — 36 вогнищ спалаху.

Політологи пояснюють виникнення пожеж в Сибіру, де немає такої спеки, як в центральній Росії, диверсійними операціями сибірських партизан з числа народних паліїв, що ставлять своїм завданням завдання максимальний економічний збиток Росії в рамках боротьби сибіряків з російськими окупантами за незалежність сибірських держав.

Тим часом дим від підмосковних торф'яних пожеж знов оповив Москву до вечора четверга після того, як вдень він більш-менш розсіявся.

Їдкий запах став відчуватися на південному заході, заході і в центрі Москви. На багатьох підмосковних трасах через димову пелену різко знизилася швидкість руху автомобілів. Дощ, який пройшов в деяких районах Москви, ніяк не полегшив ситуацію із смогом.

 Джерело: КЦ

Немає коментарів: