четвер, 30 вересня 2010 р.

Українці з американцями винайшли новий спосіб генерування електроенергії

Україна - не лише вишиванки

Спільна команда українських та американських науковців запропонувала новий «піроелектричний» метод зарядки невеликих пристроїв, використовуючи відпрацьоване тепло.

Використовуючи крихітні структури, які називаються ферроелектричними нанопровідниками, вони можуть швидко генерувати електричний струм у відповідь на будь-яку зміну температури навколишнього середовища, збираючи енергію від термальних флуктуацій, яка все одно втрачається даремно. Доповідь про це з'явилася в «Журналі прикладної фізики», який публікує Американський інститут фізики.

Провідний дослідник Анна Морозовська з Національної Академії Наук України пояснює: «На всіх виробництвах люди постійно виробляють надзвичайні обсяги надлишкового(марного) тепла. Закони термодинаміки не виключають порятунок деякої частини цієї енергії через збір термальних флуктуацій для виробництва електроенергії».

Піроелектрика може грати ключову роль в споживчій електроніці, говорить Морозовська, і відновлення цього тепла у вигляді піроелектричної енергії може призвести до нової ери "крихітної енергії".
Піроелектричні наногенератори може бути надзвичайно корисними для живлення конкретних завдань в біології, медицині та нанотехнології, зокрема, в космосі, оскільки вони добре працюють за низьких температур.

Немає коментарів: