середу, 22 вересня 2010 р.

Рослини Чорнобиля вирощують "антирадіаційний щит"


Чорнобиль

Група генетиків зі Словаччині дійшли висновку, що деякі види рослин у районі Чорнобиля могли адаптуватися до високого радіаційного фону.

Про це повідомляє The New York Times, посилаючись на публікацію в науковому журналі Environmental Science and Technology. За словами авторів публікації, адаптаційна здатність обумовлена легкими змінами в змісті білків у рослинах.

Мартін Хайдук спільно зі своїми колегами з Академії наук Словаччини виростили на зараженому чорнобильському ґрунті льон і порівняли його з льоном, який виріс на ґрунті з нормальним радіаційним фоном. Виявилося, що відмінностей майже немає - окрім 5-відсоткової різниці у вмісті білка, що, можливо, і захищає від радіації, вважають вчені.

І все ж вони сумніваються, що рослини з Чорнобиля можна вживати в їжу.

"Ймовірно, у рослинах вже є якісь алгоритми. На Землі завжди була присутня радіація - з перших же етапів формування нашої планети, - зазначає Хайдух. - У ті часи рівень радіації на земній поверхні був набагато вищим, ніж зараз. Судячи з усього, рослини зіткнулися з радіацією, коли життя на Землі тільки зароджувалася, і в силу цього виробили нинішній механізм ".

Нагадаємо, раніше вчені, які працюють у Чорнобилі, з'ясували, що секрет уразливості різних видів перед радіаційним зараженням криється в їх ДНК.

Немає коментарів: