четвер, 22 липня 2010 р.

МОСКВА. Кремль влаштував оглядини кандидата на усунення Лукашенка


Кремль перейшов до наступного етапу після інформаційної війни з Мінськом — підбору кандидата на пост президента Білорусі. Напередодні лідери опозиції побували в Москві, де поспілкувалися з членами уряду і депутатами парламенту. У результаті сторони вирішили провести в кінці серпня в Москві крупну конференцію за участю російських і білоруських політиків і економістів. Як передбачається, в заході візьмуть участь представники білоруської опозиції і російські чиновники.

Як вважають експерти, неформальні російсько-білоруські переговори є «оглядинами» потенційних кандидатів в президенти Білорусі. Раніше ЗМІ писали, що нібито Москва вже вибрала наступника Лукашенко — одного з лідерів цивільної кампанії «Європейська Білорусь» Андрія Санникова, проте наголошувалося, що ця кандидатура не дуже влаштовує Захід. Можливо, тепер вивчається кандидатура економіста Романчука, вважають експерти. Керівник Науково-дослідного центру Мізеса, на відміну від більшості опозиціонерів, не підтримує ідею обмеження контактів з Росією на користь Європи.

На початку липня почалася справжня інформаційна війна між Москвою і Мінськом. Спочатку телеканал НТВ показав документальний фільм «Хресний батько», в якому Лукашенко звинуватили у встановленні диктату в країні і фізичному усуненні неугодних. У відповідь білоруське телебачення надало ефір президентові Грузії Михайлу Саакашвілі, який в інтерв'ю негативно відізвався про зовнішню політику Росії.

Потім російською стороною був показаний другий фільм «Хресний батько-2». До інформаційної війни проти Лукашенко минулого тижня підключилися Перший канал і телеканал «Росія». У минулий вівторок газета «Республіка», яка є офіційним органом ради міністрів Білорусі, опублікувала частини доповіді Бориса Немцова «Путін. Підсумки. 10 років». Доповідь супроводжувалася гострими коментарями журналістки Тетяни Владімірової.

Тим часом інформаційна війна продовжується, про кроки з російського боку поки нічого невідомо, проте білоруське телебачення в четвер увечері покаже інтерв'ю з президентом Латвії Валдісом Затлерсом. Крім того, як стало відомо, найближчим часом Мінськ збирається відвідати в.о. президента Молдавії, спікера парламенту Міхая Гимпу, відомого своєю антиросійською позицією. Недавно Гимпу запропонував заснувати в Молдавії День радянської окупації і зажадав від Росії негайно вивести війська з території невизнаної Придністровської Молдавської Республіки. Як повідомляється, в ході візиту Гимпу сторони визначать мету двосторонньої і регіональної співпраці.

Що стосується президента Латвії, то, як відзначають експерти, хоча між Росією і Латвією немає відкритої конфронтації, сторони зберігають різні погляди на історичні події, що відбувалися в радянський період, що дає підстави експертам віднести латвійського лідера до опонентів Москви, пише «Незалежна газета».

Джерело: КЦ

Немає коментарів: