пʼятницю, 16 липня 2010 р.

Настрої в середовищі кримських татар стають усе більш радикальними


В розпал курортного сезону в Криму почалися заворушення кримських татар, пов'язані з невирішеністю земельних питань. Офіційний Київ побоюється, що слідом за земельним питанням радикально налаштовані татари зажадають створення власної держави.
Хоча земельна проблема в Криму виникає регулярно, цього року експерти помітили нову небезпечну тенденцію: конкуренція і конфлікти намічаються всередині кримсько-татарської громади, в якій все більш вагому роль відіграє радикальне крило, пише російське видання „Нєзавісімая газета”.
Видання нагадує, що до останнього часу головною організаційною структурою кримських татар був Меджліс - неформальний парламент кримсько-татарського народу. Їй протистоїть зареєстрована у 2007 році громадська організація „Авдет”, формально дистанційована від політики.
„Між Меджлісом і „Авдетом” дуже складні стосунки”, - розповів кримський політолог Андрєй Мальгін. За його словами, громадська організація нестримно набирає вагу, потихеньку перетворюючись на потужний політичний рух.
Видання нагадує, що навесні кримські татари зажадали від „президента” Віктора Януковича надати кримсько-татарській мові офіційний статус на півострові. Київ не пішов на поступки, але щоб уникнути загострення ситуації доклав зусилля до того, щоб скасувати рішення кримської влади про офіційний статус російської мови.
„Треба враховувати, що настрої в середовищі кримських татар рік від року стають усе більш радикальними. Раніше Меджліс, грубо кажучи, тільки шантажував Київ загрозою конфліктів. Але нові лідери, що виросли в „Авдеті”, значно більшою мірою схильні до ісламського впливу, рішучіші, агресивніші і налаштовані на боротьбу”, - зазначив Андрєй Мальгін.
Про настрої „Авдета” можна судити за недавньою заявою одного з координаторів акцій протесту Ріната Шаймарданова, який сказав українським ЗМІ: „Минуло вже 18 років, як кримські татари повернулися на батьківщину, але і досі ми не маємо землі, не маємо будинків, не маємо навіть статусу репатріантів”.
Представники організацій кримських татар вважають, що проблема створюється штучно. На їх думку, в нагнітанні напруженості в Криму зацікавлені супротивники Януковича. Члени „Авдета” сказали, що провокації проти кримських татар почалися відразу після приходу нового „президента” до влади.
джерело: Тризуб

Немає коментарів: