пʼятницю, 16 липня 2010 р.

УКРАЇНА ДЛЯ ЛЮДЕЙ. На знак протесту шахтарі обіцяють затопити рідне місто Януковича

Шахтар
Працівники двох шахт у Донецькій області через борги із зарплат мають намір зупинити роботу водовідливів, що може призвести до підтоплення Єнакієвого, Селидова та Новогродівки.
Про це пише Економічна правда.
Зокрема, шахта „Червоний Жовтень” у Єнакієвому зупинена і працює лише на відкачування води, яка надходить сюди з усієї округи.
Востаннє працівники шахти отримали свою заробітну плату ще в квітні, і вже майже чотири місяці трудовий колектив з 156 осіб живе без зарплати.
„Справа в тому, що шахта „Червоний Жовтень” — найнижча в місті, сюди стікається вода інших вугільних підприємств регіону. Її зупинка може обернутися катастрофою для Єнакієвого”, — говорить голова первинної організації Профспілки працівників вугільної промисловості (ППВП) водовідливного комплексу шахти „Червоний Жовтень” Юрій Тесля.
„Якщо водовідливний комплекс припинить роботу, під водою опиняться території, на яких розташовані житлові будинки, загрожує підтоплення і діючим шахтам. І тоді проблема одного держпідприємства перетвориться на екологічну катастрофу міського масштабу, від якої можуть постраждати люди”, — пояснює він.
В аналогічній критичній ситуації перебувають й інші підприємства держпідприємства „Укршахтгідрозахист”.
Всього до об'єднання входять 13 гідрозахисних шахт у Донецькій і Луганській областях, які залишені для захисту гірничих виробок та навколишньої місцевості від затоплення.
Фінансування практично кожного з цих підприємств у 2010 році або відсутнє зовсім, або настільки мале, що на шахтах не вирішуються питання охорони праці, промислової безпеки, зростає заборгованість із заробітної плати.
Подібне становище склалося на підприємствах, які проходять реструктуризацію.
Так, в Новогродівці трудовий колектив шахти „Новогродівська-2”, яка належить до Донецької дирекції з ліквідації шахт, також чотири місяці не отримує заробітну плату.
Щоб звернути увагу чиновників на свої проблеми, на шахті готуються до акції протесту.
Гірники заявили, що — якщо їм не виплатять гроші — в п'ятницю також повністю зупинять відкачування води, що може призвести до підтоплення Селидового та Новогродівки.
Як відомо, Янукович народився в Єнакієвому Донецької області.
Джерело: Тризуб

Немає коментарів: