пʼятницю, 30 липня 2010 р.

Саакашвілі закликав грузин готуватися до нової війни з Росією: «Кожен квадратний метр повинен горіти у ворога під ногами»

Горі
Президент Грузії Михайло Саакашвілі закликав готуватися до нової війни з Росією. Грузини повинні бути готові до «тотальної оборони», а кожне місто і село — захищати себе. В середу він назвав нові пріоритети національної військової стратегії. Грузинська армія повинна бути в змозі не тільки виконувати миротворчі місії, але і вести оборонні бої за територію.

Виступаючи в четвер в міноборони, Саакашвілі дав вказівку готуватися до «тотальної оборони». До війни 2008 року, нагадав Саакашвілі, військові готувалися тільки до проведення миротворчих операцій. «Метою нашого ворога є добитися контролю над Грузією», тому «кожен квадратний метр повинен горіти у ворога під ногами», заявив президент. Завданням-мінімум в ході бойових дій, продовжив Саакашвілі, буде зупинка просування супротивника углиб країни, а потім повне звільнення грузинських територій, включаючи Абхазію і Цхінвалі.

Супротивник у Тбілісі все той же, що і два роки тому, — Росія. Росія не залишила ідеї окуповувати територію країни цілком, заявив Саакашвілі. «Досить подивитися на їхню риторику і інформаційну війну, яку вони щодня, кожну хвилину ведуть проти Грузії, і ви побачите, що вони не тільки не залишили своїх планів узяти контроль над Грузією, але і інтенсивно працюють в цьому напрямі», — додав глава держави.

Міноборони в екстреному порядку повинне зайнятися модернізацією збройних сил. Для цих цілей, пообіцяв президент,  оборонний бюджет країни скоро знов вийде на докризовий рівень. Військовий бюджет Грузії в 2010 склав 749 млн. ларі проти 1,55 млрд ларі в 2008 році.

Чисельно грузинська армія рости не буде, підкреслив після засідання міністр оборони Бачо Ахалая. Упор буде зроблений на підвищення кваліфікації військовослужбовців. «Зрештою ми отримаємо дуже важливу для такої маленької країни, як Грузія, адекватно нечисленну, але високопрофесійну армію, необхідну для оборони країни», — цитує міністра агентство «Грузія Online». Грузинська армія вже нарощує свої професійні навики, стверджує Саакашвілі.

Грузинська армія повинна переглянути підхід до мобілізації у військовий час. Розрахунок повинен бути зроблений не тільки на мобілізацію резервістів, але і на створення народного ополчення. Як передає інформагентство «Новості-Грузія», глава держави заявив, що кожне грузинське місто і село повинні бути готові захистити себе. Для цього у всіх населених пунктах будуть створені «невеликі групи по підготовці населення» і виділено «необхідну для цього зброю».

Джерело: КЦ

Немає коментарів: